Eksperter om våpenhvilen: - For tidlig å juble

Det er for tidlig å juble over våpenhvilen mellom Israel og Hamas, på lang sikt er problemene ikke løst, mener eksperter.

Våpenhvilen mellom Israel og Hamas kommer ikke til å vare lenge, tror eksperter. Foto: AP / NTB
Våpenhvilen mellom Israel og Hamas kommer ikke til å vare lenge, tror eksperter. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Våpenhvilen vil forbli skjør så lenge de underliggende problemene ikke håndteres, påpeker professor Yossi Mekelberg, som er tilknyttet den britiske tankesmia Chatham House, overfor NBC News.

Hugh Lovatt, som er midtøstenekspert ved tankesmia European Council on Foreign Relations, er enig og kaller forholdet mellom Israel og palestinerne uholdbart.

Anders Persson, som er midtøstenekspert ved Linnéuniversitetet i Sverige, advarer også mot å juble for tidlig.

Dårlig film

– Det er uklart hva våpenhvilen innebærer. Mange kaller dette for en minimalistisk våpenhvile, der man kun bytter ro mot ro, sier Persson.

– Vi har sett den dårlige filmen ganske mange ganger tidligere, med våpenhviler som holder i noen år. I dette tilfellet kan begge sider presentere seg som seiersherrer, mener han

Legitimerer hverandre

Israels statsminister Benjamin Netanyahu og Hamas legitimerer hverandre, mener Mekelberg.

– Eksistensen deres bygger på konfrontasjon, ikke på samarbeid, sier han.

– Politisk sett er Netanyahu en vinner, mye tyder på at han kommer til å kunne utnevne en ny regjering igjen, eller utlyse nyvalg, noe han også vil. Begge parter tjener internt på dette, mener Persson.

På dagsorden

Persson understreker at de siste dagene har vist at det ikke er mulig å glemme den israelsk-palestinske konflikten. De som har forsøkt å nedprioritere den, har mislyktes.

– Den er nå øverst på dagsordenen igjen, og ideen om at den kommer til å holde seg i ro framover eller løse seg selv, er ganske enkelt ikke riktig, sier han.

Uholdbart

– Dette handler ikke bare om Gaza, understreker Lovatt.

– Den generelle situasjonen i Israel og Palestina er helt åpenbart ikke bærekraftig. Dette er etter mitt syn et produkt av en dysfunksjonell internasjonalt strategi for å skape fred, sier han.

Mekelberg tror også volden kommer til å blusse opp igjen.

– Jeg kan ikke se at freden er rundt hjørnet, sier han.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer