Eksperter: Ingen dødsfall direkte knyttet til koronavaksine

Koronavaksine har i seg selv ikke forårsaket dødsfall i Europa, selv om det er registrert en rekke dødsfall blant dem som har fått vaksinen, mener eksperter.

Flere land, blant dem Norge, ber nå leger vurdere helsetilstanden til eldre og skrøpelige nøye før de får koronavaksine. Foto: AP / NTB
Flere land, blant dem Norge, ber nå leger vurdere helsetilstanden til eldre og skrøpelige nøye før de får koronavaksine. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

Det store flertallet av dem som har avgått ved døden etter å ha mottatt koronavaksine, har vært eldre og skrøpelige.

I forrige uke ble det slått internasjonal alarm etter meldinger om at 23 mennesker var døde etter å ha fått den første dosen av Pfizer-Biontech-vaksinen i Norge.

Senere har antallet dødsfall blant vaksinerte økt, men Legemiddelverket har konkludert med at det ikke er vaksinen i seg selv som tar liv.

– Meldingene kan tyde på at vanlige bivirkninger fra mRNA vaksiner, slik som feber og kvalme, kan ha ført til dødsfall hos enkelte skrøpelige pasienter, konstaterte overlege Sigurd Hortemo i Legemiddelverket i forrige uke.

– Dersom man er veldig skrøpelig, bør man antakelig ikke vaksineres, la fagdirektør Steinar Madsen til.

Skapte frykt

Meldingene fra Norge skapte likevel frykt og ga vaksinemotstandere vann på mølla. Helsemyndighetene i en rekke land rykket ut og forsikret om at det ikke er fastslått noen klar årsakssammenheng mellom covid-19-vaksine og dødsfall.

Av de over 800.000 som er vaksinert i Frankrike, var det før helga registrert ni dødsfall blant kronisk syke pasienter på syke- og hvilehjem.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer