Eksperter: Dette kan ballongen gjøre

Den kinesiske ballongen har fløyet nær atombaser i USA. En spionballong kan samle opplysninger som en spionsatellitt ikke kan, ifølge en pensjonert general.

En ballong svever høyt over delstaten Montana i USA onsdag. Mens Pentagon sier det er snakk om en kinesisk spionballong, sier kinesiske myndigheter det er en kinesisk værballong på avveie. Foto: Larry Mayer / The Billings Gazette via AP / NTB
En ballong svever høyt over delstaten Montana i USA onsdag. Mens Pentagon sier det er snakk om en kinesisk spionballong, sier kinesiske myndigheter det er en kinesisk værballong på avveie. Foto: Larry Mayer / The Billings Gazette via AP / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

Den kinesiske ballongen som svever i 18 kilometers høyde over USA, har ført til stor oppstandelse og en diplomatisk krise mellom landene. Mens Kina hevder det er snakk om en sivil værballong som har blåst ut av kurs, sier amerikanske myndigheter at det er snakk om en spionballong som lar seg manøvrere.

Amerikanske myndigheter har i flere dager vurdert muligheten for å skyte ned ballongen, men har så langt ikke villet gjøre dette. Vurderingen har vært at risikoen ved å gjøre det over amerikansk jord har vært for stor.

En kilde i embetsverket sier imidlertid til ABC News at en nedskyting kan bli aktuelt når ballongen blåser ut over Atlanterhavet. USA ønsker å ta hånd om ballongen for å granske den og må dermed treffe den på en slik måte at den lander i amerikansk farvann.

Kanalen skriver at luftrommet i det aktuelle området da må stenges for å beskytte sivil trafikk. Når det i så fall kan skje, er uklart.

Atombaser

Amerikanske embetsfolk har opplyst at ballongen har hengt over militært sensitive områder i Montana der kjernefysiske stridshoder er lagret. Det amerikanske forsvaret skal ha sett seg nødt til å sette i verk tiltak for å hindre den i å samle inn etterretningsopplysninger.

Den pensjonerte amerikanske generalen John Ferrari, som er gjesteforsker ved tankesmia American Enterprise Institute, mener at ballongen utgjør en trussel selv om den ikke bærer våpen.

CNN viser til analytikere som sier det er både siloer for interkontinentale atomraketter og baser for strategiske bombefly i området.

Lytter til signaler?

Selve flygningen kan brukes til å teste USAs evne til å oppdage trusler i luftrommet og finne hull i USAs varslingssystemer, sier Ferrari. Kina kan også fange opp signaler som satellitter i stor høyde ikke kan plukke opp, som svake radiosignaler som kan bidra til en forståelse av hvordan amerikanske våpensystemer kommuniserer.

Ferrari sier Kina kan ha sendt ballongen for å «vise oss at de kan gjøre det», og at USA dermed må bruke tid og penger på å utvikle et forsvar mot dette.

Forskeren Peter Layton ved Griffith Asia Institute i Australia sier til CNN at han tror ballongen sannsynligvis samler informasjon om amerikanske sambandssystemer og radarer.

Analytikerne mener også at ballongen kan kontrolleres fra kinesiske spionsatellitter.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer