Ekspertene tror på storskala testing av coronavaksine i år

Kappløpet for å finne en coronavaksine pågår for fullt. Eksperter tror massetesting kan være i gang allerede i år.

En coronavaksine utviklet av legemiddelselskapene Pfizer og Biontech har vist lovende resultater etter å ha blitt testet på 45 personer, men mange av dem fikk også bivirkninger som feber. Dette er bare én av over 20 vaksiner mot Covid-19 som for tiden testes på mennesker, ifølge WHOs oversikt. Arkivfoto: University of Maryland School of Medicine / AP / NTB scanpix
En coronavaksine utviklet av legemiddelselskapene Pfizer og Biontech har vist lovende resultater etter å ha blitt testet på 45 personer, men mange av dem fikk også bivirkninger som feber. Dette er bare én av over 20 vaksiner mot Covid-19 som for tiden testes på mennesker, ifølge WHOs oversikt. Arkivfoto: University of Maryland School of Medicine / AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert

– Vi har kommet veldig langt på kun kort tid, sier Paul Kristiansen, som er assisterende forskningssjef i den internasjonale vaksinealliansen Cepi, til NTB.

Alliansen støtter ni koronavaksineprosjekter. Seks blir testet klinisk, altså på mennesker, opplyser Kristiansen. De kliniske testene foregår vanligvis i tre faser, hvor fase tre innebærer testing på en stor gruppe mennesker.

– Storskala utprøving tror vi kommer til å starte i løpet av dette året, sannsynligvis for flere kandidater, sier han til NTB.

Den norskstøttede alliansen satser på flere løp samtidig: Ulike prosjekter basert på ulik teknologi.

– Vi ser etter de kandidatene som har størst sjanse for å komme raskt i mål, sier Kristiansen.

Booker produksjonskapasitet

Cepi «booker» produksjonskapasitet, som kan tas i bruk så snart en av vaksinekandidatene er klar for storskala produksjon. Slik tar alliansen noe av den økonomiske risikoen for selskapene.

– Vi planlegger for storskala produksjon allerede nå, selv om vi ikke har klart for oss hvilke av vaksinekandidatene som vil nå så langt. Man vil ha flere millioner doser i løpet av dette året, men da til bruk i klinisk tester. Så vil man fortsette utprøvingene og få en godkjenning til bruk for produktene. Det vil skje neste år, sier Kristiansen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer