Ekspert: Trump kan få økt støtte

De fleste republikanere tror rettsprosessene mot Donald Trump er politisk motivert, ifølge forsker Hilmar Mjelde.

Tidligere president Donald Trump er tiltalt for ulovlig håndtering av hemmelige dokumenter. Foto: Evan Vucci / AP / NTB
Tidligere president Donald Trump er tiltalt for ulovlig håndtering av hemmelige dokumenter. Foto: Evan Vucci / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På kort sikt tror Mjelde derfor at den nye tiltalen mot Trump kan gi ham økt støtte. Tiltalen dreier seg om oppbevaring av hemmelige dokumenter på ekspresidentens eiendom i Florida.

Tidligere er Trump blitt tiltalt av myndighetene i delstaten New York i den såkalte hysjpengesaken.

I ny video publiser på hans egen plattform Truth Social raser USAs tidligere president Donald Trump mot tiltalen som er tatt ut mot ham i den den såkalte dokumentsaken. Vis mer

– Republikanere flest tror sakene mot Trump er politisk motiverte forsøk på å ødelegge for Trump i regi av Biden-administrasjonen, sier Mjelde i en uttalelse til NTB.

– Vil skade valgkampen

På lengre sikt tror han likevel at den nye tiltalen vil skade Trumps valgkamp fram mot det neste presidentvalget i 2024.

– Jeg kan ikke se annet enn at dette vil skade Trumps valgkamp betydelig. Det er bare aldri noen fordel å være tiltalt for flere alvorlige lovbrudd.

Enn så lenge ligger Trump langt foran de andre kandidatene i kampen om å bli Republikanernes presidentkandidat. Men Mjelde mener rivalene nå har fått en gyllen mulighet til å gå på offensiven, hvis de er villige og kapable til det.

– Dette er langt, langt mer alvorlig for Trump enn hysjpengesaken, understreker han.

Hysjpengesaken dreier seg om at Trump angivelig betalte en pornoskuespiller for at hun ikke skulle fortelle at de to hadde hatt sex.

– Farlig for demokratiet

Mjelde, som er ansatt ved Høgskulen på Vestlandet, mener republikanernes mistillit til statsapparatet gjenspeiler en tillitskrise som er farlig for demokratiet i USA.

Eirik Løkke, rådgiver i tankesmia Civita, tror den nye tiltalen vil utsette USAs institusjoner for en ny stresstest.

– Mange republikanere vil oppfatte dette som et nytt eksempel på en politisert tiltale, sier Løkke i en uttalelse til NTB.

Inntrykket til mange i opposisjonspartiet er at president Joe Bidens justisdepartement fører en kampanje mot Bidens største politiske motstander.

Årelangt rettsdrama

Også Løkke fastslår at den nye tiltalen er langt mer alvorlig enn hysjpengesaken. Men han er ikke overbevist om at den vil svekke Trump i nominasjonskampen.

Blir Trump funnet skyldig, kan han i ytterste konsekvens bli dømt til fengsel. Hvordan dette eventuelt vil påvirke valgkampen, er helt åpent, ifølge Løkke.

Canada håndterer for tiden intense skogbranner - røyken har spredt seg til blant annet USA. Video: AP. Reporter: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer

Mjelde regner med at den føderale rettssaken mot Trump vil bli et «årelangt rettsdrama». Men til sjuende og sist tror han ikke den tidligere presidenten vil bli nødt til å sone i fengsel.

– Både av praktiske og politiske grunner, legger han til.

I tillegg til dokument-tiltalen og hysjpengesaken etterforskes Trump i delstaten Georgia for forsøk på å endre resultatet av presidentvalget i 2020.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer