Ekspert: – Sverige er blitt et terrormål

Angrepet i Brussel, der to svensker ble skutt og drept, er et tydelig signal om at Sverige er blitt et prioritert mål for islamistisk terror, mener ekspert.

Sveriges statsminister Ulf Kristersson kommer onsdag til Brussel. Her skal han blant annet delta i en minneseremoni for de to svenskene som ble drept i terrorangrepet mandag kveld. Foto: NTB / AP
Sveriges statsminister Ulf Kristersson kommer onsdag til Brussel. Her skal han blant annet delta i en minneseremoni for de to svenskene som ble drept i terrorangrepet mandag kveld. Foto: NTB / AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Dessverre bruker denne typen hendelser å være en inspirasjonskilde for andre, sier etterretningsanalytiker Jörgen Holmlund til nyhetsbyrået TT.

Svensk UD har oppfordret svensker i utlandet til å være ekstra aktsomme og ikke utbasunere at de er svenske etter terrorangrepet i Brussel.

Belgisk politi etterforsker nå om angrepet kan kobles til koranbrenningene i Sverige.

Kristersson til Brussel

Sveriges statsminister Ulf Kristersson kommer onsdag til Brussel for å få en førstehånds orientering om mandagens terrorangrep.

På Sanctelette-plassen et par kilometer utenfor bykjernen ble to svenske fotballtilhengere i 60- og 70-årsalderen skutt og drept av en angrepsmann mandag kveld. En tredje svensk statsborger ble såret i angrepet og får behandling på sykehus.

Angrepet skjedde like før en fotballandskamp mellom Sverige og Belgia.

Den antatte gjerningsmannen, en 45 år gammel tunisier, stakk fra stedet, men ble tirsdag morgen funnet av belgisk politi. Under pågripelsen ble han skutt og drept.

Kristersson drar aller først til stedet der angrepet skjedde. Der skal han sammen med Belgias statsminister Alexander De Croo delta i en minneseremoni for de to ofrene.

Kristersson skal også møte belgisk politi og påtalemyndighet og besøke den svenske kirken i Brussel.

Store politistyrker var ute, og trusselnivået ble hevet til øverste nivå etter terrorangrepet i Brussel mandag, der to svenske fotballsupportere ble skutt og drept. Foto: NTB / AP
Store politistyrker var ute, og trusselnivået ble hevet til øverste nivå etter terrorangrepet i Brussel mandag, der to svenske fotballsupportere ble skutt og drept. Foto: NTB / AP Vis mer

IS hevder å stå bak

Tunisieren skal ha blitt radikalisert, og Den islamske stat (IS) har sendt ut en uttalelse der de hevder at de sto bak angrepet.

Ifølge SVT ble 45-åringen i 2012 dømt til to år og to måneders fengsel for grov narkotikakriminalitet i Sverige. Etter å ha sonet dommen, ble han utvist.

I 2019 søkte han asyl i Belgia, men fikk avslag året etter. Deretter forsvant han fra radaren til belgiske myndigheter.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer