Ekspert reagerer på politisk spill etter valget: – Systemfeil i lokaldemokratiet

KrF ble største parti i Sokndal, men en avtale på bakrommet gjorde at de ikke får beholde ordføreren. En ekspert er kritisk til spillet.

Jonas Andersen Sayed var Norges yngste ordfører da han ble valgt i 2019 og gikk fram i valget i år. Likevel får han ikke fortsette som ordfører i Sokndal i Rogaland. Foto: Carina Johansen / NTB
Jonas Andersen Sayed var Norges yngste ordfører da han ble valgt i 2019 og gikk fram i valget i år. Likevel får han ikke fortsette som ordfører i Sokndal i Rogaland. Foto: Carina Johansen / NTB Vis mer
Publisert

Førsteamanuensis Svein Erik Tuastad ved Universitetet i Stavanger kaller det pokertriks som trumfer folkeviljen.

– Det er en systemfeil i lokaldemokratiet når så mye er overlatt til forhandlingsspillet etterpå. Folk får noe annet enn de stemmer på, sier han til Stavanger Aftenblad.

Alt lå til rette for at Jonas Andersen Sayed (KrF) skulle fortsette som ordfører. Partiet hans ble størst med 28,9 prosent oppslutning. Men så inngikk V, H, Sp og Ap en intensjonsavtale med Rødt som støtteparti.

Dermed ble Bjørn-Inge Mydland (Sp) ordfører, mens Evy Silje Olsen Selebø (H) ble varaordfører.

– Jeg forstår ingenting, og jeg må ha natten på meg til å begripe det som nå har skjedd, sa Sayed til Dalane Tidende sent onsdag kveld.

Tuastad påpeker at KrF både ble størst og gikk fram fra forrige valg.

– Så er det plutselig noen som gjør et pokertriks som trumfer folkeviljen. Det bryter med en viktig demokratisk forutsetning om en opplyst forståelse av valgalternativene, sier valgforskeren.

(©NTB)

Mer om