Ekspert på presseetikk kritisk til Se og Hørs omtale av sykdommen til Durek Verrett

Se og Hør får kritikk fra en presseetikkekspert for artikkelen om Durek Verretts helsetilstand. Prinsesse Märtha Louise gikk tirsdag hardt ut mot ukebladet.

Stavanger  20190520.Prinsesse Märtha Louise og sjaman Durek holder foredrag på Clarion hotell i Stavanger. Foto: Carina Johansen / NTB
Stavanger 20190520.Prinsesse Märtha Louise og sjaman Durek holder foredrag på Clarion hotell i Stavanger. Foto: Carina Johansen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I Se og Hørs artikkel, som ble publisert 17. desember, står det om helsetilstanden til Durek Verrett, kjent som Shaman Durek, og at han får behandling i hjembyen Los Angeles. Journalisten som har skrevet saken, har selv vært i Los Angeles og bedt Verrett kommentere opplysningene, noe han skal ha sagt høflig nei takk til.

Reagerte

Prinsesse Märtha Louise reagerte tirsdag kraftig på at ukebladet publiserte en artikkel om helsetilstanden til kjæresten, uten hans tillatelse.

– Opplysninger om egen helse er noe av det mest sensitive og private vi har. Derfor er det straffbart å lekke helseopplysninger, og det er straffbart å publisere helseopplysninger om enkeltindivider uten eksplisitt samtykke, skriver hun i en uttalelse til NTB tirsdag, via sin manager Carina Scheele Carlsen.

Märtha Louise mener reportasjen er spekulativ, og at Se og Hør «vet utmerket godt at Shaman Durek har protestert mot spekulasjoner i og offentliggjøring av hans helse».

Se og Hør forsvarer publiseringen av artikkelen.

Ansvarlig redaktør Ulf André Andersen i Se og Hør mener de står fritt til å omtale Dureks helse siden han selv har vært åpen om den tidligere. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Ansvarlig redaktør Ulf André Andersen i Se og Hør mener de står fritt til å omtale Dureks helse siden han selv har vært åpen om den tidligere. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

– Se og Hør mener at Shaman Durek gjennom ulike kanaler selv har fortalt om sine helsemessige utfordringer. Dette er forhold han har vært usedvanlig åpen om i mange år gjennom bøker, podkaster, sosiale medier og intervjuer. Derfor mener vi at dette har offentlig interesse, sier ansvarlig redaktør Ulf André Andersen i Se og Hør til NTB.

Kritisk

Gunnar Bodahl-Johansen, som er ekspert på presseetikk, er kritisk til artikkelen.

– Det at Durek Verrett er blitt syk skal ikke være gjenstand for en kjendisreportasje, sier han til NTB.

Det handler om anstendighet, ifølge pressenestoren.

– Når det kommer til sykdom, må mediene være seg bevisst at dette er så privat at man må være varsom.

– Dette er noe Durek har brakt til verden selv, sier Se og Hørs ansvarlige redaktør til NTB.

Men det har ingenting å si, ifølge Bodahl-Johansen.

– Nei, i denne sammenhengen har ikke det så stor betydning synes jeg.

Prinsessen hadde tirsdag kveld ikke tatt stilling til om saken skal bringes inn for Pressens Faglige Utvalg, ifølge Carina Scheele Carlsen.

Historie

Durek Verrett var alvorlig nyresyk og gikk til dialyse i perioden 2004 til 2012. Da fikk han transplantert en frisk nye fra søsteren sin. Det er denne sykdommen Se og Hør mener han har vært åpen om. På dette grunnlaget mener Andersen at de har sitt på det tørre.

Det er ikke prinsessen enig i.

– Durek har ingen offentlig rolle, og opplysninger om hans helse har uansett ingen som helst relevans for noe samfunnsproblem. Den eneste grunnen til oppslaget er at Se og Hør ønsker å tjene penger på å fråtse i svært private forhold, skriver hun.

Andersen på sin side mener saken har offentlig interesse ettersom Verrett ifølge redaktøren har fortalt at han har evner som blant annet lar ham helbrede kreft. Durek selv har uttalt at han ikke har sagt dette.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer