Prins Harry og Meghan Markle

Ekspert kaller «megxit» historisk

Harry og Meghan skriver historie med sin exit fra det britiske kongehuset, mener den svenske hoffeksperten Roger Lundgren.

Harry og Meghan rett etter vielsen på Windsor Castle 19. mai 2018. Nå forlater de kongehuset og må klare seg selv. Arkivfoto: Steve Parsons / AP / NTB scanpix
Harry og Meghan rett etter vielsen på Windsor Castle 19. mai 2018. Nå forlater de kongehuset og må klare seg selv. Arkivfoto: Steve Parsons / AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Paret bryter ny mark. At så framtredende medlemmer av den britiske kongefamilien forlater sine oppdrag har aldri hendt, i alle fall ikke under lignende omstendigheter, påpeker Lundgren.

– Det nærmeste man kan sammenligne dette med, er hertugen av Windsor som abdiserte på 1930-tallet, sier han.

Til våren må hertugen og hertuginnen av Sussex gi avkall på både tittelen «deres kongelige høyhet» og sin kongelige apanasje. I tillegg må de betale tilbake 2,4 millioner pund, nær 28 millioner kroner, som de har brukt på å pusse opp parets hjem Frogmore ved Windsor.

Britiske medier langer ut

Det ble ikke noen «pose og sekk-avtale» for paret. Harry og Meghan får full frihet av dronning Elizabeth, men uten noen av fordelene som de har kunnet nyte som en del av det britiske kongehuset. Heretter vil paret heller ikke få betalt hvis de utfører oppgaver for kongehuset.

Britiske medier mener at exitavtalen er som et knyttneveslag mot paret, og flere tolker den som en hard straff fra dronning Elizabeth.

– Ta ikke feil. Erklæringen lørdag kveld representerer den hardeste megxit overhodet, skriver The Telegraph i sin leder.

– Dronningen har tatt sin jernneve i bruk, sier Sky News' kommentator Alastair Bruce, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Meghans far, Thomas Markle, beskylder på sin side datteren for å «forsimple» det britiske kongehuset, skriver Reuters.

– Stolt av Meghan

Dronning Elizabeth understreker imidlertid at paret alltid vil være en del av familien, og at hun er stolt over hvordan Meghan så raskt har blitt en del av familien.

Et lite plaster på såret er at Harry fortsatt skal kunne bruke tittelen prins.

Harry er blitt beskrevet som kongefamiliens mest populære medlem. Hans fratreden betyr at det britiske hoffet går en usikker framtid i møte, mener Lundgren.

Han peker på at kongefamilien består av flere alderstyngede høyheter, med den 93 år gamle dronningen i spissen. Først i arverekkefølgen til tronen står prins Charles, med sine 73 år. Derfor har hoffet bruk for Harry og Meghan, sier Lundgren.

– Dels fordi det finnes en masse arbeidsoppgaver som må fordeles, og dels fordi de skaper en interesse rundt kongehuset som ingen andre gjør, sier han.

Han tror paret vil finansiere sin nye framtid gjennom å skaffe seg en lukrativ avtale med Netflix, Spotify eller lignende.

Mange spørsmål

Det er foreløpig uklart hvem som skal betale for sikkerheten rundt paret når apanasjen forsvinner. Spørsmålet har ført til en opphetet debatt i britiske medier. Også andre spørsmål står ubesvart, blant annet om paret skal kunne bruke sin kongelige bakgrunn som merkevare.

Det var i forrige uke Meghan og Harry kunngjorde at de ønsker seg mer uavhengighet uten kongelige plikter, og at de vil veksle på å bo mellom Storbritannia og Canada. Årsaken er den voldsomme og til tider svært negative oppmerksomheten fra britisk presse.

Dronning Elizabeth ble ikke orientert om utspillet, men paret skal tidligere ha forsøkt å ha fått i stand et møte med henne om saken.

Meghan befinner seg nå i Canada sammen med parets åtte måneder gamle sønn Archie.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer