Ekspert: Høie bør ta en runde til på skjenkeforbudet

Det nasjonale skjenkeforbudet bør gjeninnføres, men med rom for lokale tilpasninger der det er lite smitte, mener ekspert på helserett.

Helseminister Bent Høie bør gjeninnføre skjenkestoppen, men med lokale tilpasninger, mener ekspert på smittevernloven. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Helseminister Bent Høie bør gjeninnføre skjenkestoppen, men med lokale tilpasninger, mener ekspert på smittevernloven. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert

– Vi bør fortsatt ha en nasjonal regulering på skjenking av alkohol, sier jurist og ekspert på smittevernloven Anne Kjersti Befring ved Universitetet i Oslo til NTB.

Helseminister Bent Høie (H) skapte høye bølger da han tirsdag kort og godt fjernet den nasjonale skjenkestoppen helt etter at en flertall på Stortinget gikk inn for å be regjeringen om å sikre at kommuner med lavt smittetrykk skal kunne tillate alkoholservering i forbindelse med matservering.

Opposisjonen har blant annet betegnet Høies reaksjon som «barnslig».

Befring mener Høie i stedet bør regulere skjenkeforbudet på en måte som sikrer bedre balanse mellom behov for smitteverntiltak og forholdsmessighet.

– Høie bør gå en runde til. Det finnes flere måter å svare ut Stortingets «bestilling» på. Både hans departement og Helsedirektoratet må vurdere hvordan Stortingets forventning skal følges opp uten at smittevernet svekkes, sier hun.

Befring peker også på at å fjerne skjenkeforbudet helt, medfører mye ekstraarbeid for kommunene. Nå må hver og en vurdere om alkoholservering skal tillates.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer