Strømprisen:

Ekspert etter «ekstrem» strømpris: - Blir dyrt fremover også

Blåmandagen der mange strømkunder opplevde en femdobling i strømprisen, kommer neppe tilbake. Men kraftanalytikere spår fortsatt dyr strøm fram mot mars.

Foto: Paul Kleiven / NTB
Foto: Paul Kleiven / NTB Vis mer
Publisert

Mandag endte dagssnittprisen på 1,02 per kilowattime (kwh). I ukene etter nyttår var kraftprisen i Sør-Norge oppe i 70–80 kwh. I hele fjor var gjennomsnittsprisen 10 øre kwh, ifølge Olje- og energidepartementet.

– Det kommer til å bli dyrt videre også, spesielt i februar, sier kraftanalytiker Ole Tom Djupskås i Refinitiv til NTB.

Ikke bare var uke 4 den dyreste strømuka hittil i år, men den femte og inneværende uka startet med et brak. Spotprisen skvatt opp til det høyeste nivået siden 2016.

– Det var en ekstrem pris vi så på mandag. Men det blir nok høy pris hele veien framover nå. Ikke som på mandag, men høyt. Det er meldes kaldt og tørt hele februar og et godt stykke inn i mars, sier Djupskås.

Kaldest siden 2010

Det er det kalde været med høyt forbruk og kapasitetsmangler som dominerer vurderingene til kraftanalytiker Tor Reier Lilleholt i Wattsight.

– Værvarslene vi ser nå, tyder på at det skal bli en lang og kald vinter. Januar er allerede den kaldeste vi har sett på tiårsstatistikkene jeg har, og februar er meldt enda kaldere. Temperaturen gir et signal om at det kan være flere bumper på veien framover, og et stabilt høyt prisnivå, sier Tor Reier Lilleholt, til NTB.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer