Brexit utsatt

Ekspert: Brexit like usikkert etter utsettelsen

Theresa May og Storbritannia har fått utsatt brexit, men Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad tror det fortsatt blir vanskelig å oppnå enighet i Parlamentet.

Theresa May og Storbritannia har fått utsatt brexit til 31 oktober. Foto: AP Photo/Francisco Seco / NTB scanpix
Theresa May og Storbritannia har fått utsatt brexit til 31 oktober. Foto: AP Photo/Francisco Seco / NTB scanpix Vis mer
Publisert

– Det er like usikkert i dag som før møtet i går. Men nå er det satt en ny dato, og så er det opp til britene hvordan de vil løse dette, sier Jan Erik Mustad, redaktør for nettstedet britiskpolitikk.no og førstelektor i britiske og amerikanske studier ved Universitetet i Agder.

EU og Storbritannia ble natt til torsdag enige om å utsette brexit til 31. oktober. Storbritannias statsminister Theresa May hadde i utgangspunktet bedt om en kortere utsettelse, fram til 30. juni, men fikk altså ytterligere fire måneder på seg.

Med dette har EU spilt ballen over til Theresa May som igjen må forsøke å skape en tverrpolitisk enighet.

– Sånn som det ligger an nå, ser det ikke ut til at det blir lett å bli enige. Da må det skapes et rom for enighet, som eventuelt en revisjon av avtalen som ligger der nå. Labour vil jo ikke være med på noe av det som er i avtalen slik den er nå og har stemt den ned tre ganger. Men nå har EU sagt at de ikke er interessert i å revidere avtalen, og de har kastet ballen tilbake til Storbritannia, sier Mustad til NTB.

EU-valg i mai

Hvis britene blir enige før 31. oktober, kan de forlate EU tidligere. Hvis Parlamentet godkjenner utmeldingsavtalen mellom EU og Storbritannia før EU-valget i slutten av mai, kan britene sippe å delta i valget og forlate EU allerede 1. juni.

– Theresa May ønsker ikke å avholde noe EU-valg i mai. Hun har nå fått en dato som ligger langt fram, men hun ønsker jo å gjøre dette så fort som mulig. Om hun klarer det, er vanskelig å si. De har ikke blitt enige til nå.

– Jeg tror de må skape et nytt rom for å komme over uenighetene, og så må de prøve fra scratch igjen, sier Mustad.

Han tror neppe britene kommer til å forlate EU allerede i juni.

Vanskelig

– Det er en følelse av at de må åpne noen nye veier eller slå på lyset for de mulighetene de har forkastet tidligere for å komme videre, sier Mustad.

May skal torsdag redegjøre for Parlamentet om den siste utviklingen i saken.

– Hun må ta initiativet til å fortsette samtalene med Labour for å se om det er noen mulighet for å gå en annen vei enn de har gjort til nå.

Fremover får vi se mer av spillet mellom toryene og Labour, mener han, men striden står også mellom regjeringen og Parlamentet.

– Parlamentet mener det er de som må ta ballen og diktere hva som skal gjøres, mens May mener det er hun som har initiativet. Den kampen vil fortsette, slår Mustad fast.

(©NTB)

Fakta om brexit

* 23. juni 2016 stemte 51,9 prosent av britiske velgere for å melde Storbritannia ut av EU.

* 13. mars 2017 ga Parlamentet statsminister Theresa May klarsignal til formelt å starte utmeldingsprosessen.

* 29. mars 2017 utløste Storbritannia EU-traktatens artikkel 50 om utmelding av EU, en beslutning som legger opp til en to år lang forhandlingsprosess om vilkårene for utmelding og om rammeverket for det framtidige forholdet.

* 19. juni 2017 startet forhandlingene mellom EU og Storbritannia. * 13. november 2018 bekreftet May at det er oppnådd enighet om et utkast til avtaletekst.

* 25. november 2018 holdt EU et ekstraordinært toppmøte for å ferdigstille og formalisere utmeldingsavtalen.

* Den ferdige avtalen må godkjennes av Parlamentet i London og av EU-parlamentet og EUs ministerråd før den kan tre i kraft. * 15. januar: Et klart flertall i Underhuset stemte nei til avtalen.

* 13. mars: Underhuset stemmer ned avtalen for andre gang. * 22. mars: EU går med på å utsette brexit fra 29. mars til 12. april.

* 29. mars: Underhuset stemmer ned avtalen for tredje gang.

* 2. april: May sier hun vil be EU om ny kort utsettelse. Hun vil også ha samtaler med Labour-leder Jeremy Corbyn i et forsøk på å samle nok støtte.

* 9. april: Parlamentet vedtar en lovendring ment for å hindre at landet forlater EU uten en skilsmisseavtale.

* 9. april: Mays konservative regjering erkjenner at de ikke kommer i mål med noe brexit-kompromiss med Labour i forkant av EU-toppmøtet 10. april.

* 10. april: Krisetoppmøte i Brussel. Møtet varer i nærmere åtte timer, og natt til 11. april ble Storbritannia og EU enige om å utsette brexit til 31. oktober.

* Enigheten er et kompromiss: Britene kan forlate EU tidligere hvis de godkjenner utmeldingsavtalen som EU og Storbritannia har forhandlet fram.

* Avtalen betyr også at Storbritannia må delta i valget til EU-parlamentet i slutten av mai. Hvis britene ikke gjør det, må de forlate EU 31. mai. (NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer