Ekspert: - Blir ikke sett på med blide øyne i Tyrkia

Regjeringen i Sverige unngikk mistillit, men prisen var en avtale som kan redusere utsiktene til en Nato-avtale med Tyrkia, tror ekspert.

Regjeringen i Sverige unngikk mistillit, men prisen var en avtale som kan redusere utsiktene til en Nato-avtale med Tyrkia, tror ekspert.
Regjeringen i Sverige unngikk mistillit, men prisen var en avtale som kan redusere utsiktene til en Nato-avtale med Tyrkia, tror ekspert. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen i Sverige unngikk mistillit, men prisen var en avtale som kan redusere utsiktene til en Nato-avtale med Tyrkia, tror ekspert.

Den uavhengige representanten Amineh Kakabaveh var joker da et mistillitsforslag mot Sveriges justisminister Morgan Johansson ble nedstemt i Riksdagen tirsdag.

Svensk-kurdiske Kakabaveh var tungen på vektskålen og truet med å stemme for mistillitsforslaget fra Sverigedemokraterna, noe som ville resultert i regjeringens avgang.

Kakabaveh krevde en klar garanti fra statsminister Magdalena Andersson om at regjeringen vil opprettholde forbudet mot våpeneksport til Tyrkia og unnlate å terrorstemple flere kurdiske grupper.

Dermed ba hun i realiteten regjeringen si nei til kravene som Tyrkia har stilt for å slippe Sverige inn i Nato.

Svekker mulighetene

Tyrkia-ekspert Paul Levin ved Institutt for Tyrkia-studier ved universitetet i Stockholm tror avtalen mellom Kakabaveh og regjeringen svekker mulighetene for å finne et diplomatisk kompromiss med Tyrkia.

Avtalen innebærer blant annet et løfte om økt samarbeid mellom Sverige og det kurdiske partiet PYD, som Tyrkia ser på som terrorstemplede PKKs syriske gren.

– Denne avtalen navngir PYD og sier at det er en legitim samarbeidspartner. Det blir ikke sett på med blide øyne i Tyrkia, sier Levin.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sier nei til svensk Nato-medlemskap dersom ikke svenske myndigheter innfrir flere krav han har stilt. Foto: AP / NTB
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sier nei til svensk Nato-medlemskap dersom ikke svenske myndigheter innfrir flere krav han har stilt. Foto: AP / NTB Vis mer

Han tror det blir svært vanskelig for den svenske regjeringen å stå fast ved avtalen med Kakabaveh og samtidig gjøre Tyrkia fornøyd.

– Det blir unektelig vanskelig. Det forverrer mulighetene for å finne en kompromissløsning, sier han.

Fornøyd Erdogan

Levin stiller spørsmål ved om Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan av rent innenrikspolitiske grunner ønsker en kompromissløsning som åpner døra for svensk Nato-medlemskap. Han viser til at det skal holdes valg i Tyrkia neste år.

– Han er nok ganske fornøyd med denne åpne diplomatiske striden. PKK er et populært tema og partiet hans har bred politisk støtte i Tyrkia, sier Levin.

Mens den svenske regjeringen forsøker å løse stridsspørsmålene på diskret vis, ved hjelp av diplomatiske samtaler bak lukkede dører, framfører Kakabaveh og tyrkiske politikere sine synspunkter høyt og tydelig.

– Alt skjer veldig offentlig, noe som tyder på at det ligger svært mye politikk bak fra tyrkisk side. Det gjør det vanskeligere å finne en løsning, sier Levin.

Både Sverige, Finland og flere Nato-land håper at striden med Tyrkia skal være løst innen Nato-toppmøtet i Madrid 29. og 30. juni.

– Det er ikke umulig, men det har ikke blitt noe enklere, sier Levin.

(©NTB)

VEKKER OPPSIKT: Vladimir Solovyov, programleder for den statseide TV-kanalen Russia 1, mener den russiske invasjonen av Ukraina bare er starten på en større krig mot Nato. Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer