Eks-talsmann for den israelske hæren: - Okkupasjonen har ingen hensikt

Israels okkupasjon er meningsløs, mener norsk-israelske Bjørn Hermann Ueland. Han var i mange år talsmann for det israelske forsvaret (IDF).

Det israelske forsvarets tidligere talsmann, norsk-israelske Bjørn Hermann Ueland, har ingen tro på at de israelske angrepene mot Gazastripen vil løse noe som helst. Okkupasjonen av palestinske områder må opphøre, mener han. Foto: AP / NTB
Det israelske forsvarets tidligere talsmann, norsk-israelske Bjørn Hermann Ueland, har ingen tro på at de israelske angrepene mot Gazastripen vil løse noe som helst. Okkupasjonen av palestinske områder må opphøre, mener han. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

– Okkupasjonen har ingen hensikt, alle israelere som ikke stemmer på høyrepartier, mener det, sier Bjørn Hermann Ueland til NTB.

Den 62 år gamle sekulære jøden er født i Tel Aviv, studerte sosialøkonomi og statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, har kapteinsrang i det israelske forsvaret og tilbringer mye tid i Norge.

For fire år siden forlot han jobben som talsmann og har siden vært privat næringsdrivende, blant annet i eiendomsbransjen. Han beskriver seg selv som pasifist og har ingen tro på at krig kan løse noe som helst.

Serverte dem

Den siste uka har Hermann Ueland med økende frustrasjon sett hvordan konflikten mellom Israel og Hamas på nytt har blusset opp, og hvordan Israel har svart på rakettangrepene fra Gazastripen med massiv bombing.

– Jeg tror de fleste israelere og palestinere har et felles ønske om at dette må ta slutt, sier han.

– Det som nå skjer, er et resultat av måten Israel opptrådte på i Jerusalem. Alle visste at Hamas bare ventet på en anledning, og Israel serverte dem en gratis middag, sier Hermann Ueland.

At det skjedde nå, var neppe tilfeldig. Etter fire valg på kort tid har ikke Israels korrupsjonstiltalte statsminister Benjamin Netanyahu maktet å danne regjering, og palestinernes 85 år gamle president Mahmoud Abbas utsatte nylig det som skulle ha vært palestinernes første valg på 16 år. Frustrasjonen er derfor stor både blant israelere og palestinere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer