Vis mer

Egyptisk fly kapret: Dette vet vi

Kapreren er arrestert, opplyser kypriotiske myndigheter.

(upublisert) Opprettet



 1. Fly kapret


  SISTE: Kypriotisk UD sier at dramaet er over, og at kapreren er arrestert, skriver NRK. Kapreren gikk ut av flyet med hendene over hodet rundt klokken 13.45. Kypriotisk UD sier mannen er mentalt utstabil.


  Tirsdag morgen ble et egyptisk passasjerfly kapret, melder den kypriotiske TV-stasjonen RIK. En mann tvang flygerne til å fly til Kypros, og flyet landet i Larnaka på Kypros, skriver NRK.

  Ifølge Aftenposten skal flyet fra Egyptair, som er av typen Airbus 320, ha vært på vei fra Alexandria til Kairo da det ble kapret, opplyser en talskvinne for flyselskapet.

  Egyptair bekreftet kapringen selv på Twitter.



 2. Kapringen handlet om en kvinne


  Den kypriotiske presidenten Nikos Anastasiades har avkreftet at kapringen er en terrorhandling, og fastslår at det ligger personlige motiv bak handlingen, skriver VG.

  – Det handler om en kvinne. Vi gjør nå alt for å bringe gislene i sikkerhet, uttalte presidenten.

  Statlig kypriotisk TV meldte at kapreren skal ha fremmet krav om politisk asyl og å få møte eks-kona som bor på Kypros. De meldte også at kapreren hadde fremsatt krav om at kvinnelige fanger i egyptiske fengsler skulle settes fri, skriver NRK.


  Den egyptiske luftfartsministeren, Sharif Fathi, sier derimot på en pressekonferanse at kapreren så langt ikke har kommet med konkrete krav.

  Det kom også meldinger om at eks-kona hadde kommet til flyplassen, skriver NRK.


 3. Kapreren er en 27 år gammel egyptisk mann


  Ifølge det kypriotiske utenriksdepartementet er det Seif Eldin Mustafa som står bak kapringen, skriver VG. Statlig kypriotisk TV melder at han er en 27 år gammel egyptisk mann.


 4. 81 passasjerer om bord


  Det ble først meldt at det var 81 mennesker om bord i flyet, før det kom melding om at det var 55 passasjerer og en besetning på syv. Senere har kilder i det egyptiske luftfartsverket igjen uttalt til AFP at det var 81 passasjerer ombord, skriver NRK.


 5. Holdt gisler i flyet


  Kapreren løslatte tidlig alle kvinner og barn. Rundt 12.30 ble det meldt at syv eller åtte personer fortsatt ble holdt som gisler. Ifølge Dagbladet skal det ha dreid seg om  piloten og andrepiloten, et kvinnelig besetningsmedlem, en sikkerhetsvakt og tre passasjerer.

  Kypriotisk fjernsyn viste litt før klokken 13.30 bilder som viser en person som klatret ut gjennom vinduet i cockpiten på flyet. AFP meldte at nye fire personer hadde forlatt flyet.


 6. Tviler på at det er eksplosiver om bord


  Ifølge Dagbladet mistenker kypriotiske myndigheter at det var en bombe om bord på flyet.

  - Airbus A-320 med 81 personer om bord på vei fra Alexandria til Kairo er kapret. Piloten skal ha blitt kontaktet av en passasjer som sa han hadde en bombevest på seg. Personen tvang piloten til å lande på Larnaca, opplyser Kypros' sivile luftfartsmyndighet i en uttalelse til nyhetsbyrået AP.

  Nå tviler imidlertid egyptiske luftfartsmyndigheter på at det er eksplosiver om bord.

  - Jeg tviler på at han har eksplosiver, fordi sikkerheten er blitt skjerpet på samtlige egyptiske flyplasser, men dette må vi bekrefte seinere, sier talsperson for Eypts sivile luftfartsmyndighet Ehab Raslan til CNN.



Legg til sol_no på SnapChat

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.