Egypt, USA og Israel enige om våpenhvile sør på Gazastripen

Israel, USA og Egypt har blitt enige om en våpenhvile sør på Gazastripen fra klokken 8 mandag morgen i forbindelse med åpningen av Rafah-grenseovergangen.

Røyk stiger fra et område sør på Gazastripen søndag etter et israelsk luftangrep. Foto: Ariel Schalit / AP / NTB
Røyk stiger fra et område sør på Gazastripen søndag etter et israelsk luftangrep. Foto: Ariel Schalit / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det opplyser to egyptiske sikkerhetskilder, ifølge Reuters.

Kildene sier at våpenhvilen vil vare i flere timer, men oppga ikke et nøyaktig timetall. De sa også at de tre landene er enige om at Rafah-grenseovergangen skal holdes åpen til klokken 16 mandag.

Den israelske hæren og den amerikanske ambassaden i Israel har foreløpig ikke svart på Reuters' spørsmål om kommentar. Hamas, som kontrollerer Gazastripen, sier på sin side at de ikke har noen informasjon om at en våpenhvile er inngått.

Utenlandske statsborgere

Det har tidligere vært meldt at grenseovergangen skal åpnes mandag for at utenlandske statsborgere kan slippe ut av Gazastripen til Egypt.

Grensen til Egypt ved Rafah er Gazas eneste grense som Israel ikke kontrollerer, men den har etter avtale med Israel stort sett vært stengt siden 2005.

Det norske Utenriksdepartement sendte i helgen en tekstmelding til nordmenn i Gaza der de ba dem vurdere om det var forsvarlig å dra til Rafah for å forsøke å krysse grensen der. Søndag kveld sa UD at det var 170 norske borgere som ønsker bistand fra norske myndigheter til å reise ut fra Gazastripen.

Ventet angrep

Det er ventet at det israelske militæret vil angripe Gazastripen i en koordinert bakkeoffensiv, men det er ikke klart når det kommer til å skje. Israel har bedt sivile nord på Gaza om å komme seg sørover.

Hamas drepte over 1400 mennesker i Israel og bortførte over 150 andre da de angrep Israel forrige helg.

Siden da er minst 2670 mennesker drept i israelske luftangrep mot Gazastripen, flere hundre av dem barn, ifølge palestinske helsemyndigheter. Minst 9600 er såret. Det er ikke kjent hvor mange som er blitt fordrevet som følge av angrepene på Gazastripen, men FN anslo lørdag at det kan være 1 million.

På den okkuperte Vestbredden er minst 54 drept og 1100 såret i israelske angrep, ifølge det palestinske helsedepartementet.

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer