Dyretragedie: - Aldri skjedd før

Tross iherdig redningsinnsats har 380 grindhvaler bukket under etter å ha strandet langs kysten av Tasmania i Australia.

Grindhvaler ligger på rekke og rad utenfor kystbyen Strahan på Tasmania i Australia. Om lag 470 hvaler strandet i området, og onsdag var det klart at minst 380 av dem er døde. Foto: Australian Broadcast Corporation / AP / NTB
Grindhvaler ligger på rekke og rad utenfor kystbyen Strahan på Tasmania i Australia. Om lag 470 hvaler strandet i området, og onsdag var det klart at minst 380 av dem er døde. Foto: Australian Broadcast Corporation / AP / NTB Vis mer
Publisert

Redningsarbeidere har klart å redde 50 hvaler og 30 antas fortsatt å være i live, opplyser Nic Deka i australske miljømyndigheter.

Marinbiologer mener det aldri tidligere har strandet så mange hvaler i Australia.

Alarmen gikk mandag da 270 hvaler strandet på tre ulike steder ved Macquarie Harbour. Ytterligere 200 hvaler ble onsdag morgen funnet døde 7–10 kilometer lenger sør.

Den utfordrende redningsaksjonen startet tirsdag. Et mannskap på om lag 60 bestående av blant annet frivillige og fiskere deltar og forsøker å redde hvalene som har best sjanse til å overleve.

– Vi vil fortsette innsatsen for å frigjøre så mange dyr som vi kan. Vi vil fortsette å jobbe så lenge det er levende dyr, sier Deka.

Krevende redningsarbeid

I redningsaksjonen brukes store slynger festet til båter. Men arbeidet er svært krevende for dem som forsøker å hjelpe hvalene. De står i kaldt vann opp til brysthøyde, og må gjøre jobben på skift.

– Det er utmattende både fysisk og følelsesmessig, sier Deka.

Det er ikke uvanlig at hvaler strander på Tasmania, men antallet denne gangen er sjeldent høyt. Det er mer enn ti år siden sist over 150 hvaler strandet på denne måten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer