Dyretragedie: - Aldri skjedd før

Tross iherdig redningsinnsats har 380 grindhvaler bukket under etter å ha strandet langs kysten av Tasmania i Australia.

Grindhvaler ligger på rekke og rad utenfor kystbyen Strahan på Tasmania i Australia. Om lag 470 hvaler strandet i området, og onsdag var det klart at minst 380 av dem er døde. Foto: Australian Broadcast Corporation / AP / NTB
Grindhvaler ligger på rekke og rad utenfor kystbyen Strahan på Tasmania i Australia. Om lag 470 hvaler strandet i området, og onsdag var det klart at minst 380 av dem er døde. Foto: Australian Broadcast Corporation / AP / NTB Vis mer
Publisert

Redningsarbeidere har klart å redde 50 hvaler og 30 antas fortsatt å være i live, opplyser Nic Deka i australske miljømyndigheter.

Marinbiologer mener det aldri tidligere har strandet så mange hvaler i Australia.

Alarmen gikk mandag da 270 hvaler strandet på tre ulike steder ved Macquarie Harbour. Ytterligere 200 hvaler ble onsdag morgen funnet døde 7–10 kilometer lenger sør.

Den utfordrende redningsaksjonen startet tirsdag. Et mannskap på om lag 60 bestående av blant annet frivillige og fiskere deltar og forsøker å redde hvalene som har best sjanse til å overleve.

– Vi vil fortsette innsatsen for å frigjøre så mange dyr som vi kan. Vi vil fortsette å jobbe så lenge det er levende dyr, sier Deka.

Krevende redningsarbeid

I redningsaksjonen brukes store slynger festet til båter. Men arbeidet er svært krevende for dem som forsøker å hjelpe hvalene. De står i kaldt vann opp til brysthøyde, og må gjøre jobben på skift.

– Det er utmattende både fysisk og følelsesmessig, sier Deka.

Det er ikke uvanlig at hvaler strander på Tasmania, men antallet denne gangen er sjeldent høyt. Det er mer enn ti år siden sist over 150 hvaler strandet på denne måten.

Umulig å hindre

Marinbiolog Kris Carlyon sier de ikke vet hvorfor hvalene strandet, men at det kan skyldes et uhell eller feilnavigasjon.

– Det er nær sagt umulig å hindre slike hendelser. Det er ingenting som tyder på at dette har en menneskelig årsak. Dette er et naturfenomen, sier Carlyon.

Han forteller at hval har strandet også før menneskene begynte å vandre på jorden. Det fins også fossiler av slike strandede hvaler.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer