Dypt urolig over Jenin: - Volden må stanse

Minst åtte palestinere er drept og rundt 50 er såret i et pågående israelsk angrep mot Jenin på den okkuperte Vestbredden, ifølge palestinske myndigheter.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) ber om at det tilrettelegges for humanitær tilgang til Jenin på den okkuperte Vestbredden etter israelske angrep mandag. Hun sier hun er dypt urolig over volden. Arkivfoto: Hanna Johre / NTB Foto: NTB
Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) ber om at det tilrettelegges for humanitær tilgang til Jenin på den okkuperte Vestbredden etter israelske angrep mandag. Hun sier hun er dypt urolig over volden. Arkivfoto: Hanna Johre / NTB Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) er dypt urolig over volden i flyktningleiren nord på Vestbredden.

– Flyktningleiren i Jenin er tett befolket. Sivile og skadde må kunne forlate området, og det må gis humanitær tilgang, med sikkerhet for hjelpearbeidere, sier Huitfeldt i en epost til NTB.

Israel omtaler angrepet som en «omfattende kontraterrorisme-operasjon» og opplyser at nærmere 2000 soldater deltar.

Israel har benyttet både fly og droner i angrepet. En talsmann for de israelske styrkene sier at målet er å beslaglegge og ødelegge våpen.

Det israelske angrepet i Jenin mandag beskrives som et av de største på den okkuperte Vestbredden på 20 år. Den palestinske flyktningleiren huser rundt 14.000 flyktninger på under en halv kvadratkilometer. Foto: Majdi Mohammed / AP / NTB
Det israelske angrepet i Jenin mandag beskrives som et av de største på den okkuperte Vestbredden på 20 år. Den palestinske flyktningleiren huser rundt 14.000 flyktninger på under en halv kvadratkilometer. Foto: Majdi Mohammed / AP / NTB Vis mer

– Vi slår til mot spesifikke mål, sier oberstløytnant Richard Hecht.

– Ekte krig

Blant de drepte er en 16-åring og to 17-åringer, ifølge det palestinske helsedepartementet. Tilstanden til ti av de sårede blir betegnet som kritisk.

– Det som skjer i flyktningleiren, er ekte krig, sier den palestinske ambulansesjåføren Khaled Alahmad.

– Det var angrep fra lufta rettet mot leiren. Hver gang vi kjører inn med rundt fem til sju ambulanser kommer vi tilbake med dem fulle av sårede mennesker, sier han til nyhetsbyrået Reuters.

Skarpskyttere

Angrepet minner om de omfattende militæroperasjonene som israelske styrker gjennomførte på den okkuperte Vestbredden under den andre intifadaen for rundt 20 år siden.

Pansrede bulldosere ruller gjennom de trange gatene i leiren og ødelegger bygninger mens de baner vei for israelske soldater. Samtidig forsøker militante palestinere å drive dem tilbake.

En såret palestiner bæres til sykehus under den israelske militæroperasjonen i flyktningleiren Jenin mandag. Foto: Nasser Nasser / AP / NTB
En såret palestiner bæres til sykehus under den israelske militæroperasjonen i flyktningleiren Jenin mandag. Foto: Nasser Nasser / AP / NTB Vis mer

De israelske styrkene skal også ha kuttet elektrisiteten til området.

Ifølge det palestinske nyhetsbyrået Wafa har de israelske styrkene sperret gater og veier i flyktningleiren, og israelske soldater har inntatt hus og plassert skarpskyttere på hustak.

Palestinsk motstand

Den israelske hæren tvitrer at de ikke vil forholde seg passive mens «terrorister fortsetter å skade sivile mens de bruker Jenin-leiren som gjemmested».

Jenin-brigadene, som består av flere militante grupper med base i flyktningleiren, sier de kjemper mot de israelske styrkene og hevder å ha skutt ned en av dronene.

Til avisa Haaretz opplyser talspersoner at operasjonen i Jenin kan komme til å pågå i flere dager. En israelsk soldat er lettere såret, ifølge hæren.

Mandag ettermiddag opplyser hæren at den har funnet tre våpenfabrikker og beslaglagt store mengder sprengstoff.

– De vil mislykkes

Angrepet startet grytidlig mandag morgen. Svart røyk steg opp fra leirens travle gater til lyden av skuddsalver og summing fra droner.

– Bulldosere ødelegger gatene, skarpskyttere er inne i hus og på hustak, droner angriper hus, og palestinere drepes i gatene, sier den palestinske aktivisten Jamal Huweil i Jenin.

Brennende bildekk i Jenin. Flyktningleiren har vært åsted for en rekke angrep fra den israelske hæren det siste året, men mandagens militæroperasjon beskrives som en av de største på flere år. Foto: Nasser Nasser / AP / NTB
Brennende bildekk i Jenin. Flyktningleiren har vært åsted for en rekke angrep fra den israelske hæren det siste året, men mandagens militæroperasjon beskrives som en av de største på flere år. Foto: Nasser Nasser / AP / NTB Vis mer

Han spår at den israelske aksjonen vil mislykkes.

– De kan ødelegge flyktningleiren, men vil mislykkes igjen, for den eneste løsningen er en politisk løsning der en palestinsk stat opprettes og okkupasjonen tar slutt, sier Huweil.

Krigsforbrytelse

En talsmann for Palestinas president Mahmoud Abbas kaller det israelske angrepet mot flyktningleiren «en ny krigsforbrytelse mot vårt forsvarsløse folk».

– Det må bli slutt på verdenssamfunnets skammelige taushet. Noe må gjøres for å få en slutt på Israels aggresjon, sier Nabil Abu Rudeineh.

Nabolandene Jordan og Egypt fordømmer volden, det samme gjør Organisasjonen for islamsk samarbeid (OIC) og De forente arabiske emirater.

I mai ble den amerikanske mannen Joseph Zieler (61) dømt for et dobbeltdrap han begikk i 1990. Vis mer

FNs spesialkoordinator Tor Wennesland forteller at han har vært i kontakt med alle relevante parter om å «raskt trappe ned situasjonen, samt sikre humanitær tilgang og leveranser av nødvendig medisinsk og annen hjelp til Jenin».

– Alle må sikre at sivilbefolkningen beskyttes, understreker han.

– Norge må være tydeligere

– Angrepene på sivile palestinere må stoppe. Norge må være langt tydeligere overfor den ekstreme israelske regjeringen, sier SVs utenrikspolitiske talsperson Ingrid Fiskaa.

Minst åtte palestinere skal være drept og rundt 50 såret i Jenin, der kampene mellom israelske soldater og militante palestinere fortsatt pågikk mandag ettermiddag. Foto: Nasser Nasser / AP / NTB
Minst åtte palestinere skal være drept og rundt 50 såret i Jenin, der kampene mellom israelske soldater og militante palestinere fortsatt pågikk mandag ettermiddag. Foto: Nasser Nasser / AP / NTB Vis mer

Hun ber utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) kalle inn den israelske ambassadøren på teppet. Huitfeldt har ingen planer om det nå.

– Vi kommuniserer tydelig våre syn til israelske myndigheter gjennom flere kanaler. Den israelske regjeringen er godt kjent med norske posisjoner, sier utenriksministeren.

Ulovlige drap

I juni ble tre militante palestinere drept i et droneangrep mot en bil i Jenin, det første israelske droneangrepet der siden 2006.

FNs høykommissær for menneskerettigheter Volker Türk anklaget Israel for utenomrettslige henrettelser etter angrepet.

– De israelske sikkerhetsstyrkene begår stadig flere ulovlige drap på palestinere, inkludert det som framstår som utenomrettslige henrettelser, sa han.

Det siste året har israelske styrker i økende grad møtt væpnet palestinsk motstand når de har rykket inn i Jenin-leiren.

Noen dager før droneangrepet i juni, satte Israel for første gang på 20 år inn kamphelikoptre som følge av dette.

(©NTB)

Mer om