Dronning Elizabeths kiste framme i Edinburgh

Kisten med dronning Elizabeth er på plass i Edinburgh etter en seks timer lang ferd gjennom skotske landsbyer som har hatt spesiell betydning i dronningens liv.

Flere var preget av stundens alvor, mens mange fant fram mobilkameraet for å sikre seg et minne. Foto: Jane Barlow / AP / NTB
Flere var preget av stundens alvor, mens mange fant fram mobilkameraet for å sikre seg et minne. Foto: Jane Barlow / AP / NTB Vis mer
Publisert

En kortesje bestående av sju svarte biler kjørte ut av hovedporten på Balmoral søndag formiddag. Bilen med dronning Elizabeths kiste kjørte i spissen.

Eikekisten var dekket av det skotske riksvåpenet med en blomsterbukett på toppen.

Kortesjens vei gikk først innom den lille landsbyen Ballater, som ligger tett ved Balmoral. Innbyggerne her har i lang tid vært vant til å ha den kongelige familien som sine nærmeste naboer. Slottet har vært i familiens eie siden dronning Victorias ektemann prins Albert kjøpte det i 1852, og familien har derfor i lang tid hatt en tett tilknytning til landsbyen.

Edinburghs gater var nærmest fylt til randen av folk da kortesjen med dronning Elizabeths kiste ankom den skotske hovedstaden søndag ettermiddag. Foto: Jane Barlow / AP / NTB
Edinburghs gater var nærmest fylt til randen av folk da kortesjen med dronning Elizabeths kiste ankom den skotske hovedstaden søndag ettermiddag. Foto: Jane Barlow / AP / NTB Vis mer

Innbyggerne sto langs veien da kortesjen kjørte gjennom, og flere kastet blomster mot bilene.

– Hun betydde så mye for folk i dette området. Folk gråt, det var fint å se, sier Victoria Pacheco, som driver et vertshus i landsbyen.

Kjørte langs «memory lane»

I hver by og landsby kortesjen kjørte gjennom, hersket det en stillhet preget av dyp respekt hos de flere tusen fremmøtte.

Den seks timer lange bilferden gikk blant annet gjennom Aberdeen og Dundee. Ruten var nøye planlagt med steder som har hatt en betydning i dronningens 96 år lange liv.

Her bæres kisten inn i Holyrood-slottet i Edinburgh. Foto: Alkis Konstantinidis / AP / NTB
Her bæres kisten inn i Holyrood-slottet i Edinburgh. Foto: Alkis Konstantinidis / AP / NTB Vis mer

Kortesjen krysset mot slutten Queensferry-broen utenfor Edinburgh, en stor bro som ble åpnet av dronningen for fem år siden.

Edinburghs gater var fylt til randen da kortesjen trillet sakte gjennom de grå brosteinsgatene søndag ettermiddag. Da bilene kjørte inn portene til Holyrood-slottet, brøt publikum ut i applaus.

Kisten ble båret inn i slottet, mens tre av dronningens barn, Anne, Andrew og Edward, sto vakt.

Mens Balmoral var dronningens sommerresidens, er Holyrood-slottet familiens offisielle residens i Skottland. Dronningen var her sist i slutten av juni. Her vil den kongelige staben vise henne den siste ære og ta farvel.

Til London på tirsdag

Mange av innbyggerne i den lille landsbyen Ballater hadde iført seg sitt fineste tøy for å ta farvel med dronning Elizabeth, som gjennom hele sitt liv hadde en tett tilknytning til landsbyen og innbyggerne der. Foto: Andrew Milligan / AP / NTB
Mange av innbyggerne i den lille landsbyen Ballater hadde iført seg sitt fineste tøy for å ta farvel med dronning Elizabeth, som gjennom hele sitt liv hadde en tett tilknytning til landsbyen og innbyggerne der. Foto: Andrew Milligan / AP / NTB Vis mer

Mandag reiser kong Charles og dronning Camilla til Edinburgh for å delta i en prosesjon der kisten bringes videre til St. Giles Cathedral. Deretter skal publikum få tilgang til katedralen for å ære dronningen, før kongen og medlemmer av kongefamilien skal delta i en seremoni der senere samme kveld.

Tirsdag skal kisten flys til London, nærmere bestemt Buckingham Palace, hvor staben der kan ta farvel og hedre dronningen.

Dronningens offisielle begravelsesseremoni finner sted i Westminster Abbey mandag 19. september. Der er det ventet verdensledere og kongelige fra hele verden.

Etter dette vil det bli en privat seremoni i St. George's kapell på Windsor slott. Her vil kisten senkes ned i kapellets kongelige hvelv, hvor levningene av 25 andre kongelige, deriblant dronningens ektemann prins Philip, også ligger.

(©NTB)

OFFISIELT: Kong Charles III ble formelt utropt lørdag 10. september. Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer