Ukas nyhetsoppsummering:

- Drone meg her og drone meg der

KOMMENTAR: - Det er ikke helt sikkert at det rare lyset du så, var russisk spionasje, skriver Sol-redaktøren i ukas nyhetsbrev.

STENGTE RUBBEL OG BIT. Flesland lufthavn i Bergen var stengt etter drone-observasjoner denne uka. Foto: Øyulf Hjertenes / NTB
STENGTE RUBBEL OG BIT. Flesland lufthavn i Bergen var stengt etter drone-observasjoner denne uka. Foto: Øyulf Hjertenes / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kjære Sol-leser! Det er mye på gang denne uka, og her er en kort oppsummering av sakene vi har vært opptatt av i redaksjonen.

Vi håper du får en riktig fin helg! Hilsen sjefredaktør Andreas Heen Haaland-Carlsen i Sol.

Dersom du vil ha dette nyhetsbrevet på e-pst hver fredag, så meld deg på i boksen under.

FINNER IKKE BEVIS : Riksadvokat Jørn Sigurd Maurud offentliggjorde fredag påtalemyndighetens avgjørelse i Baneheia-saken mot Viggo Kristiansen: Han blir frikjent. Foto: Gorm Kallestad / NTB
FINNER IKKE BEVIS : Riksadvokat Jørn Sigurd Maurud offentliggjorde fredag påtalemyndighetens avgjørelse i Baneheia-saken mot Viggo Kristiansen: Han blir frikjent. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

Sonet 21 år – blir frifunnet

Riksadvokaten ber om at Viggo Kristiansen blir frikjent for drap og overgrep i Baneheia i år 2000. Det betyr at han er offer for et historisk justismord.

Konsekvensene er mange, men det viktigste er at det blir en prosess rundt hvordan vi skal erstatte justismordet begått mot Kristiansen. Han har sonet nesten 21 år. – Ingen penger i verden kan gjøre opp for 21 år i fengsel, sa Kristiansen tidligere i sommer. Forsvareren hans, Arvid Sjødin, antyder et krav på over 30 millioner kroner.

I tillegg blir det ny prosess rundt Jan Helge Andersens rolle – kan staten gå til ny tiltale for drapet som Kristiansen nå er frikjent for?

Viggo Kristiansen dro rett på skogstur da han fikk frikjennelsen.

DRONE-FEBER: Bildet viser flykontroll tårnet på Flesland lufthavn og et lite propellfly i luften. Foto: Marit Hommedal / NTB
DRONE-FEBER: Bildet viser flykontroll tårnet på Flesland lufthavn og et lite propellfly i luften. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer

Drone meg her og drone meg der

Har du sett droner flakse rundt i det siste? Noen litt rare lys? Det er ikke helt sikkert at det er russisk spionasje du er vitne til.

Denne uka har det rett og slett vært et ras av dronemeldinger. For eksempel ble Norges nest travleste flyplass, Flesland, stengt.

Nå ber politiet oss om å tenke oss litt om før vi ringer dem om mystiske droner.

Oberstløytnant André Berg Thomstad ved Forsvarets høgskole er i det filosofiske hjørnet når han undrer seg over om droneflyging egentlig er en menneskerett. Ganske morsom sak om dronehysteriet fra VG.

BLE SLÅTT IHJEL: Birgitte Tengs.Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX
BLE SLÅTT IHJEL: Birgitte Tengs.Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX Vis mer

Ny siktet i Tengs-saken

Johny Vassbakk (52) er tiltalt for drapet på Birgitte Tengs i 1995. Saken har plaget Norge i snart 30 år. Birgitte Tengs ble slått i hjel.

Vi identifiserer tiltalte i saken fordi samfunnet har et stort informasjonsbehov – dette er av stor offentlig interesse.

Les mer om bakgrunnen til Vassbakk og hvorfor det er tatt ut tiltale mot ham nå.

DEN NYE SJEFEN: Ulf Kristersson får litt å stri med. Foto: NTB
DEN NYE SJEFEN: Ulf Kristersson får litt å stri med. Foto: NTB Vis mer

Ny blå svensk regjering får Sverigedemokraterna som baksetesjåfør

Den nye regjeringen i Sverige blir avhengige av å holde seg inne med Jimmy Åkesson og Sverigedemokraterna. – Dagens statsministeravstemning innebærer et paradigmeskifte i svensk politikk. Aldri før har et fremmedfiendtlig, nasjonalistisk parti fått nøklene til regjeringskontoret. Vi stemmer i dag over Jimmie Åkessons regjering og politikk som Ulf Kristersson er satt til å gjennomføre, sa leder for Centerpartiet, Annie Lööf, som en respons på den nye regjeringen.

HVORFOR UTEN HIJAB? Vi vet ikke om Elnaz Rekabi glemte hijaben, eller om hun ville gjøre en markering mot det iranske moralpolitiet. Foto: NTB
HVORFOR UTEN HIJAB? Vi vet ikke om Elnaz Rekabi glemte hijaben, eller om hun ville gjøre en markering mot det iranske moralpolitiet. Foto: NTB Vis mer

Klatret uten hijab – hvor er hun nå?

Klatreren Elnaz Rekabi klatret uten hijab i Asia-mesterskapet, og vi var nervøse for hvordan det iranske regimet ville reagere på det. Denne uka rapporterte nyhetsbyrået AP at hun ble godt mottatt da hun kom tilbake til Iran. Hun skal også ha delt en story på Instagram hvor hun beklaget at hun klatret uten hijab.

Det er veldig vanskelig å stole på dette, og at det går bra med henne. Vi har ingen tillit til iranske myndigheter.

Og motsatt: Vi har egentlig ingen rett til å anta at hun klatret uten hijab for å drive kvinnekamp og protestere mot iransk moralpoliti. Det kan hende hun faktisk bare glemte å ta den på.

Vi kommer i hvert fall til å være oppmerksomme på denne saken, og rapportere videre når det kommer nye meldinger om klatreren og iransk kvinnekamp.

SKAL HA EN MILLIARD: Det har ikke vært bare bare å være Hans Niemann de siste ukene. Nå krever han en solid erstatning fra flere, inkludert Magnus Carlsen. Foto: Bill Greenblatt/UPI/Shutterstock
SKAL HA EN MILLIARD: Det har ikke vært bare bare å være Hans Niemann de siste ukene. Nå krever han en solid erstatning fra flere, inkludert Magnus Carlsen. Foto: Bill Greenblatt/UPI/Shutterstock Vis mer

Mye tort og svie

Antatt juksepave Hans Niemann saksøker Chess.com, Magnus Carlsen og et par andre for én milliard for å ha påstått at Niemann jukser i sjakk. Skadene de har påført hans omdømme og hans liv er verdt en drøy mrd. Det er så mye tort, så mye svie.

SKOGENS KONGE: Nei da, bare statsminister. I forbindelse med oppkjøpet av Meraker brug denne uka, tok NTB et tøysebilde av Jonas Gahr Støre. Vi liker litt tøys, så vi setter det på trykk. Foto: Ole Martin Wold / NTB
SKOGENS KONGE: Nei da, bare statsminister. I forbindelse med oppkjøpet av Meraker brug denne uka, tok NTB et tøysebilde av Jonas Gahr Støre. Vi liker litt tøys, så vi setter det på trykk. Foto: Ole Martin Wold / NTB Vis mer

Staten kjøper skogen

Staten, ved Statskog, kjøper gigant-eiendommen Meraker Brug, som tilsvarer rundt 90 prosent av Meråker kommune. Norges Jeger- og fiskerforbund er positive til staten som grunneier, fordi Statskog har vært gode på å gjøre jakt og fiske tilgjengelig for hvermannsen i skogene de eier.

HER GÅR HUN AV: Liz Truss satt ny rekord i kortest statminister-tid: Seks uker. Foto: AP Photo/Alberto Pezzali / NTB
HER GÅR HUN AV: Liz Truss satt ny rekord i kortest statminister-tid: Seks uker. Foto: AP Photo/Alberto Pezzali / NTB Vis mer

Patetisk teater i britisk underhus

Liz Truss´ statsministerkarriere var over i går. Her hjemme la vi kanskje mest merke til debatten og oppførselen til både statsministeren og opposisjonen i det britiske underhuset. Vi som er vant til anstendig folkeskikk mellom våre folkevalgte, får hakeslepp når vi ser den rå mobbingen britene holder på med.

Truss måtte gå fordi hun rotet med finanspolitikken. Hun lover store skattelettelser som var umulig å holde.

Neste steg er å finne en ny statsminister. Boris er klar for comeback. Savnet etter seg selv i britisk politikk må ha vært tung å leve med i seks uker. Opposisjonen krever nyvalg, som de antakelig ville ha vunnet. Det kan de antakelig se langt etter, selv om de har rett. Det har vært totalt kaos siden Brexit, og det er på tide at Labour overtar.

MÅ TROLIG SONE: John Carew. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
MÅ TROLIG SONE: John Carew. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer

Carew må trolig sone bak murene

John Carew er i retten denne uka, tiltalt for grovt uaktsomt skattesvik fra 2014 til 2019. Det er snakk om 5,4 millioner kroner, og han kan trolig vente seg ubetinget fengsel, altså at han må inn og sone. Til Carews forsvar er det to viktige momenter: For det første erkjenner han forholdene, som vil gi strafferabatt. I tillegg vil forsvareren hans mene at han ikke forsto hva han holdt på med, altså at han ikke mente å snike unna penger fra fellesskapet.

KVINNEHELSE: Litt av hvert for damene. Sikkert noe helse også. Foto: Privat / TV 2
KVINNEHELSE: Litt av hvert for damene. Sikkert noe helse også. Foto: Privat / TV 2 Vis mer

Ukas ikke-sak:

Betakaroten er ikke kvinnehelse. Det gikk opp for Boots apotek denne uka.

Det litt større spørsmålet er om apotekene har skylda for at vi roter sammen helse og velvære.

Ja, det syns jeg de har. Apotekene synliggjør problematikken temmelig godt inne på sine egne butikker.

De som skal levere medisinene vi trenger, pusher all mulig annet dill på oss. Noe av det er helserelatert, resten er mest fjas.

Boots apotek kan ikke ha tenkt en eneste kritisk tanke da de samlet betakaroten og kosttilskudd i samme hylle og kalte hylla for «kvinnehelse». Boots skylder på bråket rundt kjendisklinikken på Frogner for at dette er en sak i media.

Jeg syns de kan skylde på seg selv.

NY PST-SJEF: Beate Gangås. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
NY PST-SJEF: Beate Gangås. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

Få også med deg:

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer