Vannsskandalen på Askøy

Drikkevannet i Askøy kommune er friskmeldt

I seks uker har innbyggerne på Askøy måttet koke vannet. Men fra torsdag slipper de, etter negative E.coli-prøver fra både Mattilsynet og kommunen.

Både Bergen kommune, Mattilsynet og Askøy kommune har tatt prøver for å se om det nå er trygt å drikke vannet fra Kleppe vannverk. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Både Bergen kommune, Mattilsynet og Askøy kommune har tatt prøver for å se om det nå er trygt å drikke vannet fra Kleppe vannverk. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Det vil si at vi ikke fant noen spor av bakteriell aktivitet, opplyser varaordfører Bård Espelid til NTB.

Den siste uken har det blitt tatt vannprøver 14 steder i distribusjonsnettverket til Kleppe vannverk, og alle har vist god kvalitet, ifølge varaordføreren.

Det første kokevarselet ble sendt til innbyggere på og rundt Øvre Kleppe torsdag 6. juni. Deretter kom prøvene som bekreftet funn av E.coli-bakterier, og siden har innbyggerne måttet koke drikkevannet – inntil nå.

Vil fase ut to av høydebassengene

Over 2.000 askøyværinger har blitt syke av drikkevannet i kommunen etter at de første smittetilfellene dukket opp. Totalt 76 personer har blitt så dårlige at de måtte legges inn på sykehus, mange av disse barn.

Bergen kommune har gjennomført en uavhengig tilstandsvurdering av alle høydebasseng tilknyttet Kleppe vannverk. Rapporten ble presentert i et møte på Askøy onsdag og ga oppløftende resultater, ifølge Espelid.

Høydebasseng

– Konklusjonen i rapporten er at det er ingenting som tilsier at vannverket på Kleppe ikke kan levere trygt vann igjen, sier varaordføreren til NTB.

– Høydebassenget er i en forfatning som gjør at vi på kort sikt ikke trenger å iverksette spesielle tiltak, men vi vil gjennomføre anbefalinger på lengre sikt. Det gjelder utfasing av to av høydebassengene. De vil bli faset ut i løpet av 2019 eller tidlig 2020, fortsetter han.

Beroliger innbyggerne

Selv om vannet i kranene igjen er rent, er flere av innbyggerne fortsatt skeptiske. På Facebook-siden til Askøy kommune har mange innbyggere skrevet at de ikke vil drikke vann fra springen selv om kokepåbudet oppheves, skriver BA.

– Jeg skjønner skepsisen, men vi vil fortsette med et sterkt prøveprogram for å være sikre på at vannet er trygt å drikke igjen etter at kokevarselet er opphevet, sier framholder Espelid.

Prøvetakingen vil fortsette noen uker fremover.

– Vi har analysert vannet utover det som er normalt, og det er nesten ikke mulig å gjennomføre flere analyser som vil gi mer informasjon enn det vi har i dag. Dette slutter også Mattilsynet seg til. Vi har neppe hatt så trygt vann fra Kleppe vannverk som vi har nå, sier Espelid.

(©NTB)

Mer om