Drepte to personer i 2003: Forblir under tvungent psykisk helsevern 18 år etter

Etter 18 år finner Høyesterett det fremdeles riktig å holde en etiopisk mann på tvungent psykisk helsevern etter at han drepte to personer i Valdres i 2003.

Bussjåføren ble drept og den psykotiske mannen forskanset seg inne i bussen i ni timer før han overga seg om kvelden den 16. og natt til 17. februar 2003. Nå har Høyesterett forkastet anken der mannen ville ha dommen om tvungent psykisk helsevern opphevet. Foto: Thomas Bjørnflaten / SCANPIX
Bussjåføren ble drept og den psykotiske mannen forskanset seg inne i bussen i ni timer før han overga seg om kvelden den 16. og natt til 17. februar 2003. Nå har Høyesterett forkastet anken der mannen ville ha dommen om tvungent psykisk helsevern opphevet. Foto: Thomas Bjørnflaten / SCANPIX Vis mer
Publisert

Mannen, som den 16. februar 2003 skadet tre og drepte bussjåfør Audun Bøland og asylsøkeren Christian Baloky, ble kjent psykotisk og dømt til overføring til tvungent psykisk helsevern.

Med anførsel om at det stred både med Grunnloven og Menneskerettskonvensjonen om fremdeles å holde ham på tvungent psykisk helsevern, ba mannen nylig Høyesterett om at han kunne bli overført til frivillig psykisk helsevern.

Sakkyndige har slått fast at mannen lider av paranoid schizofreni og en dyssosial personlighetsforstyrrelse, noe som har holdt ham på tvangsmedisinering siden han ble besluttet overført til helsevesenet for 18 år siden.

Avviser anken

Høyesterett har forkastet anken og viser til dommen fra 2003 der han raskt var blitt psykotisk med en voldsom angst og aggresjon, noe som kulminerte i de vilkårlige drapene og skadetilfellene. I dommen siterer Høyesterett også de sakkyndige på at mannen viser til Guds inngripen når han i dag forklarer at han i medisinert tilstand ikke har psykotiske symptomer.

Domstolen var ikke overbevist om mannen på egen hånd vil være i stand til å holde det regelmessige regimet med medisinering som er nødvendig for å holde ham symptomfri.

– Fortsatt medisinering og en forutsigbar tilværelse er derfor nødvendig for å forhindre psykotiske gjennombrudd og alvorlige lovbrudd. Det foreligger ingen realistiske behandlingsalternativer som kan ivareta dette, skriver førstvoterende dommer Cecilie Østensen Berglund i den enstemmige dommen.

Utvist

Etter dommen i 2003 har mannen flere ganger forsøkt å få resultatet omgjort, men hver gang er det konkludert med at han fortsatt må sitte på tvungent helsevern av hensynet til å verne samfunnet.

Mannen var 26 år da han begikk drapene i 2003. Han var kommet til Norge fra Etiopia, men var utvist etter å ha fått avslag på oppholdstillatelse.

Han er fortsatt bestemt utvist fra Norge og har derfor få rettigheter når det gjelder å få et utfyllende helsetilbud kommunalt. Mannen vil ikke frivillig reise tilbake til Etiopia, men det jobbes aktivt for å få ham tvangsreturnert, står det i dommen.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer