Kongsberg-drapene:

Drepte fem - mener han ikke lenger kan holdes under tvungent psykisk helsevern

Tirsdag møter Espen Andersen Bråthen i retten for å argumentere for hvorfor han ikke lenger kan holdes under tvungent psykisk helsevern etter Kongsberg-drapene.

Det var inne i denne dagligvarebutikken at angrepene startet. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Det var inne i denne dagligvarebutikken at angrepene startet. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert

– Han mener vilkårene for tvungent psykisk helsevern ikke lenger er oppfylt. Vi er forberedt på de spørsmålene som skal komme under rettsmøtet. Utover dette har jeg ingen kommentar til saken, sier Bråthens advokat Fredrik Neumann til NTB.

Bråthen ble dømt til tvungent psykisk helsevern sommeren 2022. Siden da har han bodd på psykiatrisk institusjon.

Drapene i Kongsberg fikk stor oppmerksomhet, og mange la ned blomster og tente lys på Stortorvet etter hendelsen. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Drapene i Kongsberg fikk stor oppmerksomhet, og mange la ned blomster og tente lys på Stortorvet etter hendelsen. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

Rettspsykiaterne mener han har diagnosen paranoid schizofreni, og at han derfor var utilregnelig i gjerningsøyeblikket.

Påtalemyndigheten motsetter seg løslatelse av Bråthen.

– Vi vurderer det slik at vilkårene fortsatt er til stede og ser ingen endring siden dommen falt, sa statsadvokat Andreas Christiansen til Drammens Tidende 5. januar.

– Tar som regel mange år

En av Norges mest kjente rettspsykiatere og tidligere leder av Den rettsmedisinske kommisjon, Randi Rosenqvist, sier til NTB at tvungent psykisk helsevern bare kan videreføres om det er fare for nye alvorlige voldshandlinger.

Saken mot Bråthen kjenner hun kun fra mediene.

– Som regel tar det mange år før risikoen er betydelig redusert. Gjennomsnittet for når et slikt vedtak oppheves, er seks år, sier hun.

Drept med kniv

Det var på kvelden 13. oktober 2021 at Bråthen drepte fem personer i Kongsberg. Tre andre ble skadd i angrepene.

Etter å ha skutt med pil og bue inne på en matbutikk beveget han seg videre til Hyttegata hvor drapene fant sted. Alle som ble angrepet, var tilfeldige personer og ble drept med kniv.

Det var i Hyttegata i Kongsberg at de fem personene ble drept. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Det var i Hyttegata i Kongsberg at de fem personene ble drept. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

Advokat Astrid Røkeberg var koordinerende bistandsadvokat for de etterlatte. Hun ønsker ikke å kommentere saken før rettsmøtet som finner sted i Kongsberg tirsdag.

(©NTB)

Mer om