Drapsvideo fra Ukraina vekker sterke reaksjoner

En video som angivelig viser en ukrainsk krigsfange som får hodet skåret av med kniv, vekker sterke reaksjoner. Det er ikke kjent når og hvor opptaket er gjort.

Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, fordømmer videoen som skal vise en ukrainsk krigsfange bli halshogd. Foto: Michal Dyjuk / AP / NTB
Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, fordømmer videoen som skal vise en ukrainsk krigsfange bli halshogd. Foto: Michal Dyjuk / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Videoen er spredt i sosiale medier og viser en mann i grønn uniform og med gult armbånd, slik ukrainske soldater ofte benytter. En annen mann iført kamuflasjeuniform skjærer deretter hodet av den skrikende mannen, mens en tredje soldat viser fram det som ser ut til å være offerets skuddsikre vest. Alle de tre snakker russisk.

Videoen er ikke verifisert, og verken offerets eller drapsmennenes identitet eller tilhørighet er derfor fastslått. Det kan heller ikke fastslås når eller hvor opptaket ble gjort, men løvet på trærne i bakgrunnen er grønt. Det forteller at videoen ikke kan være tatt opp i Ukraina i år.

Volodymyr Zelenskyj raser etter at henrettelsen av en ukrainsk soldat ble filmet og lagt ut på sosiale medier. Videoen skal være fra Bakhmut og høsten 2022. Reporter: Edward Stenlund. Video: Telegram. Vis mer

Uniformen til drapsmannen og kollegaen forteller heller ikke om de er regulære russiske soldater, eller om det eventuelt kan være snakk om leiesoldater i den russiske Wagner-gruppen.

– Russiske udyr

Reaksjonene på videoen er uansett sterke, og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj fordømmer på Telegram det han kaller russiske «udyr».

– Dette er en video som viser Russland som det er, sier han.

– Ingen kan ignorere dette. Hvor enkelt disse «udyrene» dreper. Vi vil ikke tilgi disse drapene, sier presidenten.

Undersøker

Utenriksminister Dmytro Kuleba kaller Russland «verre enn IS» og gjentar Ukrainas krav om at Russland kastes ut av FN.

Ukrainas sikkerhetstjeneste (SBU) opplyser at de undersøker videoen.

– Vi vil finne disse «dyrene». Vi vil om nødvendig spore dem opp hvor enn de er, om de er under jorden eller i graven, sier sikkerhetstjenestens leder Vasyl Maljuk.

Forferdet

FNs menneskerettsobservatører i Ukraina sier også at de er forferdet over videoen som «viser den brutale henrettelsen av en mann som ser ut til å være en ukrainsk krigsfange».

– Dette er dessverre ikke en isolert hendelse, sier FNs talsman n Krzysztof Janowski.

– Ansvarlighet og rettferdighet må seire over terror og straffrihet, skriver EU-president Charles Michel på Twitter.

Kreml reiser tvil

Russiske myndigheter kaller også videoen grusom og sier at den bør undersøkes for å finne ut om den er ekte.

– Vi lever i en verden full av forfalskninger, og derfor må vi sjekke ektheten, sier president Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov til nyhetsbyrået Interfax.

– Dette er forferdelige bilder, legger han til, men understreker at det må undersøkes nærmere hvem som står bak.

FN anklaget nylig begge parter i krigen for å ha begått krigsforbrytelser, blant dem utenomrettslige henrettelser av krigsfanger.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer