Ankesak mot drapstiltalt sjubarnsmor (43)

Drapstiltalt kvinne i Kristiansand nekter straffskyld i ankesaken

Den 43 år gamle kvinnen som er tiltalt for to drap og forgiftning i Kristiansand, nektet straffskyld da ankesaken startet i Agder lagmannsrett tirsdag.

Forsvarsadvokat Olav Sylte sammen med den tiltalte 43 år gamle kvinnen under rettssaken i Kristiansand tingrett. Nå er de på plass i Agder lagmannsrett der ankesaken mot kvinnen startet tirsdag. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Forsvarsadvokat Olav Sylte sammen med den tiltalte 43 år gamle kvinnen under rettssaken i Kristiansand tingrett. Nå er de på plass i Agder lagmannsrett der ankesaken mot kvinnen startet tirsdag. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hun svarte nesten uhørlig nei på samtlige tiltalepunkter som lagdommer Erik Holth leste opp.

43-åringen har gjort det klart at hun denne gangen ønsker å forklare seg, noe hun ikke gjorde i Kristiansand tingrett eller har gjort siden hun ble siktet i saken. I tingretten ble hun dømt til lovens strengeste straff, 21 års forvaring.

Hun ble dømt for to overlagte drap, på sin far i 2002 og på sin tidligere samboer i 2014. I tillegg ble hun dømt for å ha dopet ned en ekskjæreste og tømt hans kredittkort for rundt 150.000 kroner. Hun ble også dømt for å betale nær en million kroner i erstatning til fire personer.

Lagmannsretten skal vurdere både skyldspørsmålet og straffeutmålingen. I retten denne gangen sitter de to fagdommerne Erik Holth og Anders Bahr, i tillegg til fem lekdommere. Minst fem av de sju må konkludere med at 43-åringen er skyldig. Loven krever også at minst en av de fem er fagdommer.

Vil forklare seg

I sitt innledningsforedrag sa aktor, statsadvokat Leif Aleksandersen, at kvinnens forsvarer, advokat Olav Sylte, har anslått at forklaringen hennes vil ta inntil tre dager. Rettssaken, som er berammet til 29. mai, blir dermed forskjøvet med tre dager.

Sylte sier til NTB at hun vil avgi en fri forklaring, men regner med at rettens aktører vil stille henne spørsmål.

Tiltalte vil starte sin forklaring når aktor er ferdig med sitt innledningsforedrag. Aktor opplyste at han ba om politiforklaring da det ble klart at hun ville forklare seg, men at det ikke ble tid til det.

– Det kan komme andre vitner når hun avgir forklaring for første gang eller ny etterforskning, sa statsadvokaten.

De eneste forklaringene politiet har fra tiltalte, er to vitneforklaringer hun avga kort etter at hennes tidligere samboer ble funnet død.

Undercover-agenten

Onsdag 8. mai skal etter planen undercoveragenten (UC-agenten) «Anna» forklare seg over videolink slik hun gjorde i tingretten. Rettens aktører får da se henne og hennes operatør på en skjerm som er skjøvet inn i rettslokalet slik at ikke tilhørere eller presse får se bildet.

Det var i alt 49 møter mellom agenten og tiltalte som varte fra 10 minutter til 13 timer. Høsten 2014 kom «Anna» til Sørlandet og leide en leilighet ikke så langt unna tiltalte. Hun oppga at hun hadde en dansk kjæreste som hun hadde en konflikt med og ba tiltalte gi råd om hvordan hun skulle bli kvitt ham.

Ifølge tiltalen skal 43-åringen ha sagt at man trengte en tablett for å sove og fire til fem for å få en tornerosesøvn. Fikk man en slik søvn, kunne man gjøre hva man ville med personen. Aktor sa at tiltalte fikk utskrevet over 2.000 angstdempende eller sovetabletter fra 1997 til 2017.

Telefonsamtalene mellom agenten og tiltalte vil bli spilt av i retten. Bevismaterialet knyttet til UC-agenten er regnet som et svært sentralt bevis i denne saken.

(NTB)

Fakta om drapssaken i Kristiansand.

* Tirsdag begynte ankesaken mot en 43 år gammel kvinne som i Kristiansand tingrett har stått tiltalt for to overlagte drap og for neddoping av en tredje person i Kristiansand.

* I mars 2002 ble hennes 52 år gamle far funnet død i boblebadet i huset sitt i Kristiansand. Graven ble åpnet i 2017. Det ble funnet beroligende midler i kroppen til avdøde.

* I april 2014 ble en 67 år gammel mann funnet død på et hotellrom i byen.

* 26. februar 2019 ble kvinnen dømt til 21 års forvaring med en minstetid på 10 år. Dommen var i tråd med påtalemyndighetens begjæring. Hun ble funnet skyldig på alle tiltalepunkter.

* I begge tilfeller mener politiet at en av dødsårsakene er forgiftning. * Hun ble også dømt for å dopet ned en ekskjæreste flere ganger og for å ha brukt kredittkortet hans urettmessig.

* Kvinnen ble dømt til å betale til sammen 930.000 kroner i erstatning til fire personer.

* Saken er særdeles omfattende. Dokumentasjonen er på rundt 5.500 sider, og materialet omfatter hele 85.000 tekstmeldinger. Det ble ført over 120 vitner.

* Rettssaken i tingretten startet 12. november 2018 og ble avsluttet 22. januar 2019.

* Ankesaken ble forhåndsberammet til 19. mars i Agder lagmannsrett.

* Kvinnen nektet straffskyld på samtlige tiltalepunkter da ankesaken startet i Agder lagmannsrett tirsdag 19. mars. Den er foreløpig berammet fram til 29. mai.

* For første gang siden hun ble siktet, vil hun forklare seg. Første rettsdag ble det opplyst at forklaringen sannsynligvis vil ta tre dager.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer