Drapsbølge herjer Colombia – bekymring for fredsprosessen

Etter en bølge med massakrer flere steder i Colombia får regjeringen kritikk for å ikke oppfylle forpliktelsene i fredsavtalen fra 2016.

Solidaritetsorganisasjonen Fred i Colombia arrangerte fredag 11. september en demonstrasjon i Oslo mot den nye voldsbølgen i Colombia. Foto: Mathias Rød / NTB scanpix
Solidaritetsorganisasjonen Fred i Colombia arrangerte fredag 11. september en demonstrasjon i Oslo mot den nye voldsbølgen i Colombia. Foto: Mathias Rød / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den historiske fredsavtalen i Colombia mellom regjeringen og opprørsgeriljaen FARC, som Norge bidro til som tilrettelegger, skulle bedre sikkerheten i landet som har vært herjet av vold i tiår.

De siste to månedene har en rekke massakrer over hele landet skapt økt bekymring for sikkerhetssituasjonen. I august ble det begått elleve massakrer, mens det hittil i september har blitt registrert åtte, ifølge organisasjonen Indepaz , som følger fredsprosessen i landet.

Til sammen har det hittil i år blitt registrert hele 57 massakrer rundt om i landet, og Indepaz setter dødstallet til 230.

– Drapene den siste tiden viser hvor sterke disse væpnede gruppene står nå, sier Óscar Parra ved Rosario-universitetet i hovedstaden Bogota til NTB.

Gruppene han viser til, er blant annet Clan del Golfo og Los Caparrapos, som har utspring i paramilitære grupper og som driver med blant annet narkohandel, men også avhoppere fra FARC som har tatt til våpen igjen, og den venstreradikale geriljaen ELN.

I tillegg har mexicanske narkokarteller blitt registrert i flere områder.

Uoversiktlig konflikt

Massedrapene har skjedd i flere deler av landet. I departementet Nariño helt sør i Colombia, langs grensen til Ecuador, ble fem personer drept 4. september. På helt motsatt side av landet, i departementet Norte de Santander langs grensen til Venezuela, ble tre unge menn drept 25. august.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer