Drapet på Agnes Müller: Dette er saken

Ektemannen hevder han drepte kona fordi hun ønsket det. Fredag forkastet Høyesterett anken hans.Fredag forkastet Høyesterett anken fra Tomas Müller, som er dømt for å ha drept sin kone Agnes Müller. Dermed blir dommen på 21 års fengsel stående, melder Stavanger Aftenblad.

Thomas Müller innrømmet å ha drept sin kone i 2014, både i Jæren tingrett og i Gulating lagmannsrett.

Men han hevder han drepte kona fordi hun ønsket det. I lagmannsretten ble ikke juryen bedt om å ta stilling til dette spørsmålet. I stedet ble spørsmålet stilt til den samlede lagretten. Det mente forsvareren var feil.

Dermed kom saken opp for retten enda en gang, tirsdag.

Dette er Müller-saken:


 1. Meldt savnet av ektemannen


  Tobarnsmoren Agnes Elisabeth Müller (36) ble meldt savnet lørdag 19. april 2014 av ektemannen Thomas Müller (35).

  Tre dager senere, 19. april, ble hun meldt savnet og politiet startet etterforskning. 24. april ble Kripos koblet inn i saken.


 2. Ektemannen siktet


  Mandag 28. april ble ektemannen siktet for forsettlig drap. Bakgrunnen var tekniske spor som var i strid med ektemannens forklaring. Müller ble varetektsfengslet.


 3. Hentes opp fra Lysefjorden


  FOTO: Frode Hansen / VG / NTB Scanpix

  Agnes Elisabeth Müller ble hentet opp fra 70 meters dyp i Lysefjorden 6. mai.

  Da ektemannen ble konfrontert med funnet avbrøt han avhøret med politiet. Etter en tenkepause ble han avhørt på nytt og tilstod å ha drept kona, skriver Aftenposten.

  Paret skulle skilles og Agnes Elisabeth Müller skal ha villet flytte med barna.


 4. Erkjente forsettlig drap, men hevdet kona ønsket å bli drept


  Thomas Müller ble tiltalt for overlagt drap. I rettssaken i Jæren tingrett i november erkjente han forsettlig drap, men hevdet at ektefellen hadde et ønske om å dø.

  Han hevdet at drapet var planlagt lenge sammen med kona, som han mener samtykket til drapet. Han sa likevel at det ikke var avtalt at drapet skulle skje denne dagen, skriver NRK.

  Han hevdet at krangling og sjalusi var et skuespill. Aktor antok derimot at motivet var sjalusi.

  Agnes Elisabeth Müller hadde kontakt med en tysk nettvenn, som bodde i Canada, skriver NRK. I Jæren tingrett fortalte nettvennen at de snakket om å flytte sammen i Tyskland.


 5. Dømt til 21 års fengsel


  Thomas Müller ble dømt til 21 års fengsel for drap og voldtekt 4. desember. Han anket dommen samme dag.

  Tingretten fant ingen formildende omstendigheter, skriver VG.

  – Tiltalte har ikke vist anger eller gitt uttrykk for beklagelse over å ha drept ektefellen eller frarøvet barna deres mor og i realiteten også deres far siden han må sone en lang fengselsstraff. Han har tvert imot lagt ansvaret for drapet over på den avdøde ved å forklare at det var hun som selv ba ham om å drepe, heter det i dommen.


 6. Dømmes på nytt til 21 års fengsel


  Ankesaken starter i Gulating lagmannsret 6. mai, og også her blir Thomas Müller dømt til 21 års fengsel for voldtekt og overlagt drap.


  Müller har tilstått at han drepte kona og senket liket i Lysefjorden, men hevdet i retten at han gjorde det etter hennes ønske.


 7. Anker til Høyesterett


  25. mai ble det klart at han anker saken til Høyesterett, med bakgrunn i påståtte saksbehandlingsfeil i lagmannsretten.

  Tirsdag 15. desember skal saken opp i Høyesterett.


 8. Mener det er gjort saksbehandlingsfeil


  Grunnen for at saken ankes til Høyesterett er for å få vurdert om det er gjort saksbehandlingsfeil, melder Nettavisen.

  Thomas Müller hevder at kona ønsket å dø, men i lagmannsretten ble ikke juryen bedt om å ta stilling til dette spørsmålet. I stedet ble spørsmålet stilt til den samlede lagretten, som består av tre fagdommere og fire lekdommere.


 9. Høyesterett forkaster anken


  Fredag 18. desember blir det klart at Høyesterett forkaster Thomas Müllers anke. Dermed blir dommen på 21 års fengsel for drapet på hans kone Agnes Müller stående.


KILDER: NTB, TV2, Stavanger Aftenblad, Aftenposten, NRK, NRK, VG, NRK, Nettavisen.


Legg til sol_no på SnapChat