- Drapene går innpå oss alle

Justisminister Emilie Enger Mehl mener at omvendt voldsalarm ikke ofte nok brukes. Så langt i år har politiet startet etterforskning av fem drapssaker med seks ofre.

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) mener omvendt voldsalarm ikke brukes ofte nok. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) mener omvendt voldsalarm ikke brukes ofte nok. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert

Bli varslet om siste nytt i Sol-appen! Last ned for Iphone her og Android her!

I så nær som alle sakene kan være tilfeller av vold i nære relasjoner og partnerdrap.

– Drapene vi har sett i det siste, går innpå oss alle, sier justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) i en epost til NTB.

– For mange opplever vold fra noen som står dem nær. Dette er et samfunnsproblem og en viktig kamp for regjeringen, sier Mehl.

Justisministeren viser til at regjeringen rett før jul la en omfattende opptrappingsplan mot vold og overgrep mot barn og vold i nære relasjoner – og at det i årets statsbudsjett er satt av 100 millioner kroner til å følge opp tiltakene i planen.

Lovendring

Omvendt voldsalarm ble innført i 2013. I dag er det kun domstolen som kan innvilge omvendt voldsalarm, og kun når noen er dømt for vold. Siden innføringen har omvendt voldsalarm kun blitt innvilget i 105 av 232 saker, melder NRK.

Mehl erkjenner overfor NTB at omvendt voldsalarm i for liten utstrekning pådømmes i dag.

– Det betyr at byrden legges på offeret og ikke voldsutøver. Regjeringen ønsker å skjerme de som blir utsatt for vold og fremmet derfor en lovendring for stortinget. Denne ble vedtatt før jul. Nå jobber Justisdepartementet for at lovendringen skal tre i kraft, raskt, skriver hun.

Lovendringen skal etter planen tre i kraft 1. juli, ifølge NRK.

– For sent

SV mener arbeidet med å innføre lovendringen går for sent. Nå kaller de inn justisministeren for å redegjøre om saken.

– Jeg kan ikke forstå hvorfor regjeringen gir seg selv så god tid med et lovverk som nå er på plass og som kan redde liv, sa Andreas Sjalg Unneland, SVs justispolitiske talsperson, til Aftenposten mandag.

I eposten kommer Mehl med en oppfordring til dem som er utsatt for vold.

– Det er aldri din feil. Det er alltid hjelp å få. Enten det gjelder deg selv, eller om du tror andre er i en vanskelig situasjon. Ta kontakt med politi og krisesentre. Du kan ringe Vold- og overgrepslinjen hele døgnet anonymt, sier Mehl.

Årets drapssaker så langt i Norge:

* 1. januar: Tre personer – et par i 40-årene og en mann i slutten av tenårene – ble funnet døde etter en knivhendelse i Sørfold i Nordland. Tenåringen ble senere siktet for drap. Politiet mener den siktede har tatt livet av sin mor og stefar, før han tok sitt eget liv.

* 2. januar: En 30 år gammel kvinne ble funnet skutt og drept i en bil i Elverum. Den antatte gjerningsmannen, en 32 år gammel mann, ble funnet svært alvorlig skadd i samme bil. 32-åringen døde senere av skadene.

* 2. januar: En mann i 50-årene ble funnet død i en bolig i Stavern i Larvik kommune. En kvinne i 40-årene er siktet for drap, men grunnlaget for siktelsen er siden svekket. Kvinnen er ikke funnet, og det pågår fortsatt leting etter henne.

* 6. januar: En kvinne ble funnet død på Fefor Høyfjellshotell i Nord-Fron kommune i Gudbrandsdalen. En mann er pågrepet og siktet for drap. Han har erkjent de faktiske forhold, men ikke tatt stilling til straffskyld.

* 7. januar: Levningene av det politiet tror er en kvinne i 30-årene ble funnet i en utbrent bil på Blomøy i Øygarden kommune utenfor Bergen. En mann hun har to felles barn med, er pågrepet og siktet for drap.

(©NTB)

Mer om