Drap med skytevåpen: Sverige eneste land i Europa der utviklingen går feil vei

Sverige er nå det eneste landet i Europa der dødelig vold med skytevåpen øker. I alle andre land går utviklingen motsatt vei.

Åtte av ti drap med skytevåpen i Sverige, finner sted i kriminelle miljøer, viser en undersøkelse. Arkivfoto: Björn Larsson Rosvall / TT / NTB
Åtte av ti drap med skytevåpen i Sverige, finner sted i kriminelle miljøer, viser en undersøkelse. Arkivfoto: Björn Larsson Rosvall / TT / NTB Vis mer
Publisert

Det viser kriminalstatistikk fra Brottsförebyggande rådet (Brå).

– Vi har gått fra å ligge veldig langt nede på lista, til å ligge i øvre halvdel, sier etterforsker i Brå, Klara Hradiolova-Selin.

Hun kaller det for en betydelig økning.

– Av det vi har studert, er det bare Kroatia som de siste fire årene har hatt høyere nivå med dødelig vold med skytevåpen, sier Hradiolova-Selin, som viser til perioden 2014 til 2017.

Mest innen kriminelle miljøer

Sverige er det eneste landet i Europa hvor antall skytedrap har økt siden år 2000.

Åtte av ti drap med skytevåpen har funnet sted innen kriminelle miljøer, kommer det fram i en undersøkelse gjort på oppdrag fra den svenske regjeringen.

På begynnelsen av 2000-tallet fant mellom tre og fem av ti drap med skytevåpen sted i kriminelle miljøer, ifølge Hradiolova-Selin.

Norge nederst på lista

Norge har i samme periode gått fra å ligge nest nederst på lista, til helt nederst.

Sverige har derimot flyttet seg flere plasser oppover de siste årene. Siden 2018 har landet toppet lista i Europa over land med flest drap med skytevåpen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer