Drap med skytevåpen: Sverige eneste land i Europa der utviklingen går feil vei

Sverige er nå det eneste landet i Europa der dødelig vold med skytevåpen øker. I alle andre land går utviklingen motsatt vei.

Åtte av ti drap med skytevåpen i Sverige, finner sted i kriminelle miljøer, viser en undersøkelse. Arkivfoto: Björn Larsson Rosvall / TT / NTB
Åtte av ti drap med skytevåpen i Sverige, finner sted i kriminelle miljøer, viser en undersøkelse. Arkivfoto: Björn Larsson Rosvall / TT / NTB Vis mer
Publisert

Det viser kriminalstatistikk fra Brottsförebyggande rådet (Brå).

– Vi har gått fra å ligge veldig langt nede på lista, til å ligge i øvre halvdel, sier etterforsker i Brå, Klara Hradiolova-Selin.

Hun kaller det for en betydelig økning.

– Av det vi har studert, er det bare Kroatia som de siste fire årene har hatt høyere nivå med dødelig vold med skytevåpen, sier Hradiolova-Selin, som viser til perioden 2014 til 2017.

Mest innen kriminelle miljøer

Sverige er det eneste landet i Europa hvor antall skytedrap har økt siden år 2000.

Åtte av ti drap med skytevåpen har funnet sted innen kriminelle miljøer, kommer det fram i en undersøkelse gjort på oppdrag fra den svenske regjeringen.

På begynnelsen av 2000-tallet fant mellom tre og fem av ti drap med skytevåpen sted i kriminelle miljøer, ifølge Hradiolova-Selin.

Norge nederst på lista

Norge har i samme periode gått fra å ligge nest nederst på lista, til helt nederst.

Sverige har derimot flyttet seg flere plasser oppover de siste årene. Siden 2018 har landet toppet lista i Europa over land med flest drap med skytevåpen.

Samtidig har utviklingen i annen type dødelig vold minsket i Sverige.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer