Vis mer

Dopingskandalen: Dette må Russland kunne forklare

Her er hovedpunktene i anklagene mot Russlands friidrettsforbund.

(upublisert) Opprettet


Mandag kom rapporten som sjokkerte en hel friidrettsverden. Det internasjonale antidopingbyrået (WADA) slår fast at Russland bedriver omfattende systematisk doping, at systemet er gjennomsyret av korrupsjon og at 1417 dopingprøver er blitt destruert.

Sebastian Coe, president i Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF), ga russerne frist ut denne uken til å svare på de alvorlige dopingbeskyldningene.

Dette er hovedpunktene Russland må kunne forklare:

 1. Den russiske sikkerhetstjenesten skal ha overvåket dopinglaben i Moskva


  Ifølge rapporten skal agenter fra FSB, Russlands sikkerhetstjeneste, ha overvåket dopinglaboratoriet i Moskva. De skal ha kommet på besøk ved jevne mellomrom både til dette laboratoriet, og til laboratoriet i Sotsji, skriver VG.


 2. 1417 dopingprøver ble destruert for å skjule spor


  Direktøren ved dopinglaboratoriet i Moskva, Grigorij Rodsjenkov, skal ha skjult mange positive dopingtester i flere idretter slik at utøverne kunne fortsette å konkurrere.

  Rodsjenkov har innrømmet overfor WADA at han destruerte 1417 dopingprøver for å skjule spor for etterforskerne, skriver Aftenposten. Dette var prøver fra flere idretter, skriver VG.

  I tillegg skal han også ha bedt om penger for å skjule positive tester, og deltatt i utpressing av utøvere med positive dopingprøver.


 3. - Staten må ha visst dette


  Da tidligere WADA-president Dick Pound offentliggjorde rapporten, uttalte han at den russiske stat må ha visst om dette.

  –Vår konklusjon er at dette ikke kunne skjedd uten statens kjennskap eller samtykke. Selv om de ikke styrte sporten, kan de ikke ha unngått å vite det, sier Pound, men legger til at Russland ikke er det eneste landet med et dopingproblem, og at friidrett heller ikke er den eneste idretten.


 4. Det russiske forbundet forsinket undersøkelser, slik at utøvere som burde vært utestengt likevel konkurrerte i London-OL


  WADA vil blant andre utestenge gullvinner fra London-OL i 2012, Marija Savinova-Farnosova (bildet), på livstid. FOTO: AP Photo / Anja Niedringhaus / NTB Scanpix

  Før London-OL i 2012 fikk ARAF (All-Russia Athletic Federation) og IAAF (Det internasjonale friidrettsforbundet) kunnskap om fjorten utøvere som var mistenkt for å bryte dopingreglene, men det ble kun handlet i fire av tilfellene. Rapporten beskriver dette som «uforklarlig og svært mistenksomt», skriver The Telegraph.

  Rapporten slår fast at det russiske forbundet forsinket nærmere undersøkelser av utøvere med unormale verdier. Dermed kunne utøvere som hadde dopet seg delta i OL, og vinne medaljer når de egentlig skulle vært utestengt.

  Den uavhengige granskingskomiteen mener at fem russiske mellomdistanseløpere og fem trenere/ledere bør bli utestengt på livstid.

  Dette gjelder blant annet gullvinner Marija Savinova-Farnosova og bronsevinner Jekaterina Poistogova fra 800-meteren i London-OL i 2012.


 5. Det russiske antidopingbyrået mottok bestikkelser


  Antidopingbyrået skal ha mottatt bestikkelser fra utøverne for å sørge for at dopingtestene deres ikke ble positive. Byrået skal også ha gitt utøvere beskjed på forhånd, når utøverne skulle bli testet utenfor konkurranse, skriver Aftenposten.


 6. - Mange utøvere ble tvunget til å jukse


  Ifølge rapporten var mange russiske utøvere villige til å dope seg, men den forteller også om tilfeller hvor utøvere som ikke ønsket å delta i «programmet» fikk beskjed om at de ikke ville bli sett på som en del av landslaget, skriver The Telegraph.

  For å overbevise utøverne om at dette var normalt, skal trenere ha fortalt dem at alle andre nasjoner fulgte lignende utovlige metoder, og at det å bryte dopingreglene var nødvendig for konkurransens skyld og kanskje til og med en patriotisk forpliktelse.


 7. Hvordan skal de rydde opp for å unngå utestengelse?


  Det russiske forbundet og deres utøvere foreslås utestengt fra alle konkurranser inntil «det er ryddet opp», melder nyhetsbyrået AP.

  – Det er skuffende å se omfanget av dette. Det er verre enn vi trodde. Jeg håper virkelig Russland tar dette med seg og får en ny start. Vi anbefaler en utestengelse for 2016, sa WADA-kommisjonens leder Dick Pound under presentasjonen i Sveits mandag.

  Han legger til at det er mulig at det ikke vil være noen russiske friidrettsutøvere i Brasil-OL, melder Nettavisen.

  – Jeg håper det ikke, men det kan ikke utelukkes. Russland kan være med i OL, men de må ta terapien og operasjonen. De har et halvt år på seg. Jeg håper og tror de kan klare det, sier han.Legg til sol_no på SnapChat

 

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.