Dømt til 75 dagers fengsel for au pair-bruk: Jobbet 40 timer i uka

Næringslivstoppen Ragnar Horn og kona hans er dømt til fengsel i 75 dager for regelbrudd knyttet til ansettelse og bruken av fire filippinske au pairer.

Saken er behandlet i Høyesterett. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Saken er behandlet i Høyesterett. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Næringslivstoppen Ragnar Horn og kona hans er dømt til fengsel i 75 dager for regelbrudd knyttet til ansettelse av fire filippinske au pairer.

Fengselsstraffen som ble fastsatt av Høyesterett onsdag, er 15 dager kortere enn det ekteparet ble dømt til i lagmannsretten.

Horn og kona er dømt for å ha gitt falske opplysninger til utlendingsforvaltningen. Blant annet ga de ikke beskjed om at familien – i strid med regelverket – skulle ha mer enn én au pair av gangen. De opplyste heller ikke at au pairene skulle arbeide flere timer enn tillatt.

«Ekteparet ble også dømt for å ha gitt kvinnene hjelp til ulovlig opphold i landet. Høyesterett stadfestet lagmannsrettens rettsanvendelse», skriver Høyesterett i oppsummeringen.

– 41 kroner timen

Ekteparet hadde i to år flere au pairer, blant dem to filippinske søstre. Siden det kun er lov til å ha én au pair om gangen, hadde et vennepar oppgitt til Utlendingsdirektoratet at den ene søsteren skulle være hos dem.

Ifølge au pairenes bistandsadvokat, Gunhild Vehusheia, skal søstrene ha blitt lurt til å tro at de skulle jobbe som au pairer i Norge, men endt som grovt underbetalte hushjelper. Au pairene skal ha jobbet elleve timer på hverdagene, fire timer hver lørdag og to timer hver søndag for familien. Dette for 41 kroner timen.

Retten finner det bevist at tre av au pairene arbeidet minst 40 timer i uka.

«Formålet med au pair-ordningen er kulturutveksling. Det skal ikke primært omfatte arbeid, men ha et utdanningsmessig og kulturelt formål. En au pairs arbeidstid skal ikke overstige fem timer per dag og maksimalt 30 timer per uker», står det i dommen.

Hjelp til ulovlig opphold

I Oslo tingrett ble Horn og hans kone dømt til fem måneders fengsel. Ekteparet anket til Borgarting lagmannsrett, som dømte dem til 90 dagers fengsel i tillegg til inndragning på 186.000 kroner.

Da saken var oppe i tingretten, hevdet Horn at han ble brukt som en «posterboy» for alt som er galt med au pair-ordningen. Både han og kona erkjente seg skyldige, men har vært uenige i straffeutmålingen.

Venneparet av ekteparet er dømt til betinget fengsel i henholdsvis 30 og 18 dager fordi de ga uriktige opplysninger til utlendingsforvaltningen, noe som gjorde at Horn og kona kunne ha mer enn én au pair av gangen.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer