President Donald Trump besøkte i april grensa til Mexico i California, der det er bygd en liten strekning ny mur. Nå har en dommer lagt ned forbud mot at han kan bruke de militæres penger til å bygge mur. Foto: Jacquelyn Martin / AP / NTB scanpix
President Donald Trump besøkte i april grensa til Mexico i California, der det er bygd en liten strekning ny mur. Nå har en dommer lagt ned forbud mot at han kan bruke de militæres penger til å bygge mur. Foto: Jacquelyn Martin / AP / NTB scanpix Vis mer

Grensen mellom USA og Mexico

Dommer stanser bruk av penger til Trumps mur

En føderal dommer har lagt ned forbud mot at penger fra det militære kan brukes til å bygge muren mot Mexico som president Donald Trump vil ha.

Publisert

Dommer Haywood S. Gilliam i Oakland i California slår fast at overføringen av 2,5 milliarder dollar fra det militæres kamp mot narkotikasmugling er ulovlig.

– Denne beslutningen viser at presidenten ikke har noen myndighet til å bruke skattebetalernes penger som ikke er bevilget av Kongressen, sier advokat Dror Ladin i American Civil Liberties Union, som var blant organisasjonene som saksøkte myndighetene.

Trump svarte at administrasjonen vil anke beslutningen umiddelbart, og at han har stor tro på å vinne fram.

Grensemuren mot Mexico var et av de viktigste løftene til Trump i valgkampen, men siden han ikke greide å få støtte i Kongressen, erklærte han i februar krisetilstand langs grensa. En krisetilstand gjorde det mulig å hente 6,7 milliarder dollar til bygging av en mur fra andre departementer, først og fremst forsvarsdepartementet.

Som svar på dette ble myndighetene i Washington saksøkt av delstatene California og New Mexico, og av ACLU og miljøorganisasjonen Sierra Club.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer