Dom mot «Serial»-drapsdømt frafalt

Dommen mot Adnan Syed, som har sittet i fengsel siden 2000 for drap på sin tidligere kjæreste, er frafalt. Syeds sak ble verdenskjent i podkasten «Serial».

Adnan Syed (i midten) forlater rettslokalet i Baltimore mandag etter at en dommer beordret ham løslatt. Foto: Brian Witte / AP / NTB
Adnan Syed (i midten) forlater rettslokalet i Baltimore mandag etter at en dommer beordret ham løslatt. Foto: Brian Witte / AP / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

Dommer Melissa Phinn beordret Syed løslatt med umiddelbar virkning mandag. Det utløste jubel i den fullsatte rettssalen i Baltimore.

Syed, som nå er 42 år gammel, har siden 2000 sonet en livstidsdom for drap på kjæresten Hae Min Lee i 1999. Lees lik ble funnet nedgravd i februar 1999 i Baltimore. 18-åringen var blitt kvalt.

Syed har hele tiden sagt at han er uskyldig, men alle ankene hans var blitt avvist, inkludert da USAs høyesterett avviste muligheten for ny høring i 2019.

Men påtalemyndigheten i Baltimore kom med en overraskende vending i forrige uke ved å be domstolen om å frafalle dommen mot Syed, i påvente av at det gjennomføres ytterligere etterforskning.

Det foreligger ny informasjon om to alternative mistenkte, samt nye opplysninger om upålitelige mobildata som ble brukt til å domfelle Syed, påpekte påtalemyndigheten. Videre venter påtalemyndigheten på resultater fra nye DNA-prøver på Lees klær.

Påtalemyndigheten i Baltimore har nå 30 dager på seg til enten å legge fram nye siktelser mot Syed, eller å skrinlegge saken.

Syeds sak var tema i podkasten «Serial». Serien på pekte flere svakheter i rettsprosessen, samt problemer med tidslinjen som ble presentert. «Serial» ble en internasjonal braksuksess og banet veien for flere såkalte true crime-serier, som tar opp krimsaker fra virkeligheten.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer