Dokumentlekkasje viser nye detaljer om Kinas fangeleirer

En dokumentlekkasje som Aftenposten og en rekke andre medier har fått tilgang til viser for første gang bilder fra innsiden av Kinas fangeleirer i Xinjiang.

Urumqis 3. anholdelsessenter, et av mange sentre der Kina holder uigurer i Xinjiang-provinsen. Her skal det være opptil 10.000 fanger. Foto: Mark Schiefelbein / AP / NTB
Urumqis 3. anholdelsessenter, et av mange sentre der Kina holder uigurer i Xinjiang-provinsen. Her skal det være opptil 10.000 fanger. Foto: Mark Schiefelbein / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En ukjent hacker har hentet flere tusen filer som aldri var ment for offentligheten fra politiservere i Xinjiang, skriver Aftenposten.

Filene dokumenterer blant annet hvordan kinesiske ledere er direkte involvert i interneringen av mange hundre tusen uigurer og andre muslimer i Xinjiang-provinsen.

Kinesiske myndigheter hevder det dreier seg om sentre der folk får arbeidstrening og islamsk ekstremisme bekjempes, mens menneskerettighetsgrupper mener det dreier seg om leirer der det foregår grove menneskerettighetsbrudd og tvangsarbeid.

I dokumentlekkasjen får man også se bilder fra innsiden av leirene for første gang.

FNs menneskerettighetssjef Michelle Bachelet er på besøk i Kina og Xinjiang-provinsen denne uka.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer