USAs justisdepartement:

Dokumenter hos Trump ble trolig skjult bevisst

USAs justisdepartement mener Trumps representanter kan ha gjemt eller flyttet hemmeligstemplede dokumenter for å forhindre at de ble funnet av FBI-agenter som ransaket Mar-a-Lago.

Departementet har også lagt ved bilder av det som tilsynelatende er hemmeligstemplede dokumenter funnet på Mar-a-Lago. Enkelte er merket med «TOP SECRET/SCI». Foto: USAs justisdepartement via AP / NTB
Departementet har også lagt ved bilder av det som tilsynelatende er hemmeligstemplede dokumenter funnet på Mar-a-Lago. Enkelte er merket med «TOP SECRET/SCI». Foto: USAs justisdepartement via AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En Trump-advokat hindret FBI-agenter fra å kikke i esker på et oppbevaringsrom på hans eiendom i Florida, Mar-a-Lago, da de gjennomsøkte eiendommen i juni, skriver departementet i et svar.

Svaret er på den tidligere presidentens forespørsel om å utnevne en tredjepart for å gjennomgå dokumentene som ble beslaglagt på hans eiendom Mar-a-Lago 8. august, skriver Reuters.

USAs justisdepartement mener Trumps representanter kan ha gjemt eller flyttet hemmeligstemplede dokumenter for å forhindre at de ble funnet av FBI-agenter som ransakte Mar-a-Lago. Foto: Steve Heiber / AP / NTB
USAs justisdepartement mener Trumps representanter kan ha gjemt eller flyttet hemmeligstemplede dokumenter for å forhindre at de ble funnet av FBI-agenter som ransakte Mar-a-Lago. Foto: Steve Heiber / AP / NTB Vis mer

– Myndighetene har også funnet bevis på at statlige dokumenter trolig ble skjult og fjernet fra oppbevaringsrommet, og at det trolig ble tatt grep for å forhindre departementets etterforskning, skriver justisdepartementet.

Påsto at dokumentene ikke var på kontor

Til sammen fant FBI 33 esker med over 100 hemmeligstemplede dokumenter under ransakingen på Mar-a-Lago 8. august.

Angivelig skal Trumps advokater ha fortalt til justisdepartementet i juni at alle dokumentene som ble tatt fra Det hvite hus, ble oppbevart i et oppbevaringsrom på Mar-a-Lago, skriver departementet.

Videre heter det at det ikke «finnes noen andre dokumenter som blir oppbevart i noe privat kontor eller på et annet sted på eiendommen, og at alle tilgjengelige esker er blitt gjennomgått».

Mangler svar på hvorfor

Likevel fant FBI hemmeligstemplede dokumenter både i oppbevaringsrommet og på den tidligere presidentens kontor, blant dem tre hemmeligstemplede dokumenter som be funnet i et skrivebord.

Departementet har også lagt ved bilder av det som tilsynelatende er hemmeligstemplede dokumenter funnet på Mar-a-Lago. Enkelte er merket med «TOP SECRET/SCI».

Justisdepartementets svar inneholder en rekke nye detaljer, men svarer ikke på et viktig spørsmål: hvorfor tok Trump med seg dokumentene fra Det hvite hus, og hvorfor nektet han å gi dem tilbake? Dokumentet antyder heller det motsatte: at myndighetene fortsatt ikke har fått svar på disse spørsmålene.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer