Hjelpemannskaper undersøker vrakrestene av Ethipean Airlines-flyet som styrtet i Etiopia. 157 mennesker omkom. Foto: AP Photo/Mulugeta Ayene.
Hjelpemannskaper undersøker vrakrestene av Ethipean Airlines-flyet som styrtet i Etiopia. 157 mennesker omkom. Foto: AP Photo/Mulugeta Ayene. Vis mer

Rystende avsløring om Boeing 737 Max

Dokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 2016

En Boeing-pilot som jobbet med 737 Max-flyet fortalte en kollega om problemer med ulykkesflyets MCAS-system i 2016, ifølge dokumenter offentliggjort i USA.

Publisert

To år før 346 mennesker mistet livet i to flystyrter med Boeing 737 Max, sendte en av pilotene som jobbet med sertifisering for Boeing, en tekstmelding til en kollega.

Vedkommende klaget over problemer med flyets såkalte MCAS-programvare, et manøvreringssystem som mistenkes for å ha sviktet i ulykkesflyene.

Piloten sa i meldingene fra 2016 at den nye automatikken gjorde at flyet var vanskelig å kontrollere i flysimulatorer, skriver The New York Times.

Føderale luftfartsmyndigheter retter fredag kraftig kritikk mot Boeing for ikke å ha lagt fram meldingene umiddelbart.

Dataprogrammet MCAS skulle tre i kraft hvis flyet var i ferd med å steile i luften. Det skulle føre til at flynesen automatisk ble vendt nedover, men pilotene i de to ulykkesflyene greide ikke å overstyre denne bevegelsen og få kontroll på maskinen. Dermed styrtet begge flyene få minutter etter avgang.

Ulykkene førte til at flymodellen ble satt på bakken over hele verden for å finne ut hva som gikk galt, og der står de fortsatt.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.