Ukraina:

Dødstallet stiger etter angrep på kjøpesenter: - Hensynsløse terrorister

18 mennesker ble ifølge Ukraina drept i et rakettangrep mot et kjøpesenter i Krementsjuk. Russland hevder å ha angrepet et våpenlager i nærheten.

Rundt 1.000 mennesker befant seg ifølge president Volodymyr Zelenskyj i kjøpesenteret i Krementsjuk, som mandag ble rammet av et rakettangrep. 18 mennesker ble ifølge ukrainske myndigheter drept, og rundt 40 er savnet i ruinene. Foto: AP / NTB
Rundt 1.000 mennesker befant seg ifølge president Volodymyr Zelenskyj i kjøpesenteret i Krementsjuk, som mandag ble rammet av et rakettangrep. 18 mennesker ble ifølge ukrainske myndigheter drept, og rundt 40 er savnet i ruinene. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge myndighetene i fylket Poltava steg tallet på drepte natt til tirsdag til 18. Nærmere 60 ble såret i mandagens rakettangrep mot kjøpesenteret. 36 skal være savnet, og redningsarbeidere gjennomsøkte tirsdag ruinene.

Ifølge ukrainske myndigheter ble det benyttet X-22-raketter fra et russisk bombefly av typen Tu-22 som befant seg over den russiske regionen Kursk.

– Hensynsløse terrorister

Raketter skal også ha truffet et sportssenter i Krementsjuk, en industriby by med drøyt 220.000 innbyggere som ligger på hovedveien mellom Moskva og Svartehavet.

– Bare fullstendig hensynsløse terrorister, som ikke har noe her på jorda å gjøre, kan rette raketter mot et slikt mål, sier Zelenskyj i en videotale.

TRUFFET: Et kjøpesenter i byen Krementsjuk sentralt i Ukraina skal være truffet av russiske raketter. Det skal være drepte, ifølge nyhetsbyrået AFP. Video: Telegram. Vis mer

– Dette var ikke noe feiltreff med raketter. Dette var et planlagt russisk angrep mot kjøpesenteret. Redningsaksjonen fortsetter, men vi må være klar over at tapene kan være betydelige, sier han.

Ingen trussel

Kjøpesenteret «utgjorde ingen trussel mot den russiske hæren» og hadde «ingen strategisk verdi», sier Zelenskyj, som anklager Russland for å sabotere «folks forsøk på å leve et normalt liv, noe som gjør okkupantene så rasende».

FNs sikkerhetsråd skal på oppfordring fra Ukraina holde et krisemøte tirsdag kveld for å diskutere angrepet, som fordømmes internasjonalt.

Grusomt og avskyelig

USAs president Joe Biden kaller angrepet «grusomt» og krever at de ansvarlige blir straffeforfulgt.

– USA står samlet med våre allierte og partnere og skal fortsette å holde Russland ansvarlig for slike grusomheter og støtte Ukrainas forsvar, heter det i en kommentar fra Biden, som deltar på G7-landenes toppmøte i Tyskland.

Frankrikes president Emmanuel Macron, som også deltar under toppmøtet, kaller angrepet avskyelig.

– Russlands bombing av et kjøpesenter i Krementsjuk er en avskyelig handling. Vi deler smerten med ofrenes familier, samt sinnet overfor en slik grusomhet. Det russiske folket må få vite sannheten, sier han.

Krigsforbrytelse

De øvrige G7-landene slutter også opp om fordømmelsen av angrepet og kaller det en krigsforbrytelse.

– Vilkårlige angrep mot uskyldige sivile utgjør en krigsforbrytelse. Russlands president Vladimir Putin og de som er ansvarlige, må stilles til ansvar, heter det i en felles uttalelse.

Våpenlager

Den russiske viseambassadøren i FN, Dmitrij Poljanskij, nekter for at Russland sto bak angrepet mot kjøpesenteret og hevder på Twitter at det er snakk om en ukrainsk provokasjon.

Den russiske forsvarsledelsen hevder i en kunngjøring at angrepet var rettet mot «et lager med våpen og ammunisjon fra USA og europeiske land i nærheten av bilfabrikken i Krementsjuk», og at det var eksplosjoner derfra som antente kjøpesenteret som ifølge dem var stengt.

– Eksplosjonene fra ammunisjon tiltenkt vestlige våpen utløste en brann på et kjøpesenter i nærheten som ikke var operativt på det tidspunktet, heter det.

Russland har gjentatte ganger tidligere nektet for å angripe sivile mål i Ukraina, selv om alt fra kjøpesentre til teaterbygninger, sykehus, barnehager og boligblokker er bombet i grus.

(NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer