Indonesia:

Dødstallene stiger etter jordskjelv

Mandagens kraftige jordskjelv på Java i Indonesia har kostet minst 162 mennesker livet, blant dem 40 barn, ifølge lokale myndigheter.

Redningsmannskaper inspiserer en skole i Cianjur som ble ødelagt av jordskjelvet mandag. Foto: AP / NTB
Redningsmannskaper inspiserer en skole i Cianjur som ble ødelagt av jordskjelvet mandag. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var ved 13-tiden lokal tid – 7-tiden i norsk tid – at jordskjelvet inntraff. Det hadde sitt episenter 100 kilometer sørøst for Jakarta, med en dybde på 10 kilometer.

Jordskjelvets styrke ble målt til 5,6 av både det europeiske seismologiske senteret EMSC og det amerikanske jordskjelvsenteret USGS. Det ble ikke sendt ut tsunamivarsel av indonesiske myndigheter.

Omfanget av skadene, både i form av dødstall, skadde og ødeleggelser på infrastruktur, har økt utover dagen.

– Jeg er lei meg for å formidle dårlige nyheter. 162 mennesker er døde, og 326 er alvorlig skadd, noe som i stor grad innebærer beinbrudd og skader fra sammenstøt, sier guvernør Ridwan Kamil i Vest-Java, ifølge den lokale avisen Detik.

Minst 40 av dem som mistet livet, er barn som ble rammet av bygninger som kollapset, ifølge landets krisedirektorat.

Arbeidere rydder unna restene av en ødelagt butikk i Cianjur. Det kraftige jordskjelvet på Java i Indonesia har tatt livet av minst 56 mennesker, mens over 700 er skadd, ifølge lokale myndigheter. Foto: Firman Taqur / AP / NTB
Arbeidere rydder unna restene av en ødelagt butikk i Cianjur. Det kraftige jordskjelvet på Java i Indonesia har tatt livet av minst 56 mennesker, mens over 700 er skadd, ifølge lokale myndigheter. Foto: Firman Taqur / AP / NTB Vis mer

Folk fikk helsehjelp i gatene

Helsepersonell og leger ble nødt til å behandle skadde på åpen gate ettersom skjelvet førte til at flere sykehus på øya var uten strøm i flere timer. Livsviktige operasjoner ble utsatt som følge av strømbruddet.

Mangel på helsepersonell medfører også at mange skadde forblir ubehandlet på sykehusene, ifølge lokale myndigheter.

En rekke personer skal også være begravd i ruinene av sammenraste bygninger i Cugenang-området i Cianjur by, ifølge en talsperson for krisedirektoratet, som opplyser at mange områder rundt byen er isolert som følge av jordskred.

Videoer og bilder fra nyhetsbyrået AFP viste at lokalbefolkningen ble nødt til å kjøre skadde til sykehuset på pickuper og motorsykler.

– Du kunne se det selv, folk fikk hoder og føtter sydd og lappet sammen utendørs. Mange er i sjokk og i tårer, sa Vest-Javas guvernør Kamil.

Enorme ødeleggelser

Flere titalls bygninger ble ødelagt i jordskjelvet, og rystelsene fikk folk i hovedstaden Jakarta til å strømme ut i gatene.

Blant bygningene som er ødelagt, er en islamsk kostskole, et sykehus og andre offentlige bygninger. Totalt er mer enn 1.770 boliger enten skadd eller ødelagt, ifølge krisedirektoratet.

Helsepersonell og leger i Indonesia ble nødt til å behandle skadde på åpen gate ettersom skjelvet førte til at flere sykehus på øya var uten strøm i flere timer. Foto: AP / NTB
Helsepersonell og leger i Indonesia ble nødt til å behandle skadde på åpen gate ettersom skjelvet førte til at flere sykehus på øya var uten strøm i flere timer. Foto: AP / NTB Vis mer

– Mange mennesker døde fordi hjemmene deres ikke var i stand til å motstå skjelvet. Hadde jordskjelvet skjedd på natten, ville langt flere ha dødd, opplyser krisedirektoratet.

Indonesia ligger langs den såkalte ildringen i Stillehavet. Det er et område med høy vulkansk aktivitet og hyppige jordskjelv som går fra sørspissen av Sør-Amerika via Alaska og Japan til New Zealand. Tidligere i år omkom minst 25 mennesker i et jordskjelv på den vestlige øya Sumatra i Indonesia.

Norsk sympati

Norges utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) sender sine tanker til de som er rammet.

– Trist over de fryktelige nyhetene om det ødeleggende jordskjelvet på Java, Indonesias største øy. Mine tanker går ut til alle som har mistet sine kjære, alle som er skadd og alle som er rammet, skriver hun på Twitter.

– Norge står sammen med det indonesiske folk, skriver hun videre.

(©NTB)

Mer om