USA

Dødsdømt mann med sjelden diagnose henrettet i USA

Russell Bucklew (51) ble henrettet i Missouri tirsdag, til tross for advarsler om at den dødelige injeksjonen kunne gi ham en forferdelig smertefull død.

Russell Bucklew (51) ble henrettet i Missouri tirsdag, til tross for advarsler om at den dødelige injeksjonen kunne gi ham en forferdelig smertefull død og at det kunne bli grotesk for dem som måtte håndtere det hele. Foto: Missouri Department of Corrections / AP / NTB scanpix
Russell Bucklew (51) ble henrettet i Missouri tirsdag, til tross for advarsler om at den dødelige injeksjonen kunne gi ham en forferdelig smertefull død og at det kunne bli grotesk for dem som måtte håndtere det hele. Foto: Missouri Department of Corrections / AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bucklew led av kavernøst hemangiom, en type blodåreforandring, som kan være svulster eller misdannelser på organer. På grunn av lidelsen måtte han bruke utstyr for å kunne puste det siste året han levde. Advokatene hans forsøkte til det siste å stanse giftinjeksjonen. De sa den kunne påføre klienten ekstreme lidelser på grunn av den fysiske tilstanden hans.

– Ansiktet hans er opphovnet av svulmende, blodfylte svulster han har i fjeset, hodet og halsen. Det er stor risiko for at disse ustabile svulstene begynner å blø på grunn av belastningen under henrettelsen, noe som vil medføre at Russell kan hoste opp og kveles av eget blod, skrev advokatene i en begjæring til guvernøren i Missouri.

Det ble bedt om at Bucklew kunne tilbringe resten av livet i fengsel i stedet. Også tidligere fengselsansatte ba sine kolleger i arbeid om å få slippe å bivåne en potensielt grusom henrettelse. De påpekte at å måtte delta i henrettelser allerede er ille nok som det er, og bør unngås når det er sannsynlig at det kan gå galt og blir helt grotesk.

Den republikanske guvernøren Mike Parson avviste begjæringen tirsdag morgen. Bucklew ble erklært død 18.23 lokal tid tirsdag. Han var den 17. dødsdømte som ble henrettet i USA i år.

I 1996 ble Bucklew dømt til døden for å ha drept sin ekskjærestes nye partner, og for deretter å ha bortført eksen og voldtatt henne. Henrettelsen av ham er utsatt to ganger tidligere.

Bucklews rett til en smertefri død har vært oppe i høyesterett. Det åttende grunnlovstillegget i USA forbyr «grusomme og uvanlig avstraffelsesmetoder», men det gir ifølge fem av ni høyesterettsdommere i USA ikke noen garanti for en smertefri død. Fire av ni dommere var uenige.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer