Dødeligste dag på 15 år - mistet 19 familiemedlemmer

Nasser Abu Quta mistet 19 familiemedlemmer da et israelsk luftangrep traff en flyktningleir i Rafah. – Det var ingen krigere der, sier han.

Røyk og ild etter et israelsk luftangrep på Gazastripen lørdag. Lørdag ble den dødeligste dagen på Gaza på 15 år. Så langt er over 400 drept og flere tusen såret på palestinsk side. Foto: Fatima Shbair / AP / NTB
Røyk og ild etter et israelsk luftangrep på Gazastripen lørdag. Lørdag ble den dødeligste dagen på Gaza på 15 år. Så langt er over 400 drept og flere tusen såret på palestinsk side. Foto: Fatima Shbair / AP / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

Lørdag ble den dødeligste dagen på Gazastripen på 15 år da nesten 300 palestinere ble drept i luftangrep på 24 timer. Det opplyser palestinske myndigheter. Så langt er over 400 drept på Gazastripen, og tusenvis såret.

Blant de døde er et tvillingpar på tre måneder. Også moren og tvillingenes tre søstre er døde etter et angrep på Khan Younis.

Angrepene skjer etter at Hamas angrep Israel. Mer enn 700 er drept i Israel, ifølge israelske myndigheter. Israels statsminister Benjamin Netanyahu har lovet at Israel vil slå kraftig tilbake.

Sørgende bærer med seg lik i en begravelse søndag på Gazastripen søndag. Foto: Hatem Ali / AP / NTB
Sørgende bærer med seg lik i en begravelse søndag på Gazastripen søndag. Foto: Hatem Ali / AP / NTB Vis mer

Grufulle bilder av sivile som er blitt drept av Hamas-krigerne går verden rundt. Samtidig rystes altså Gazastripen av det ene luftangrepet etter det andre.

Mistet 19 familiemedlemmer

Abu Quta sier til nyhetsbyrået AP at han har mistet 19 familiemedlemmer. Han sier at de fikk beskjed om å evakuere fra den overfylte flyktningleiren like før mørket falt på lørdag kveld. Beskjeden kom i form av et varselsskudd fra israelske stillinger.

57-åringen trodde han og familien ville være i sikkerhet noen hundre meter unna huset det ble varslet et angrep mot. Han og familiemedlemmene søkte dekning i et fireetasjers bygg og ventet på angrepet.

Så ble Abu Qutas hus truffet og rammet av en stor eksplosjon. 19 av Abu Qutas familiemedlemmer døde. Blant dem kona hans og kusiner av ham. Luftangrepet drepte også fem naboer som sto utenfor huset, som ligger i en overfylt flyktningleir i Rafah.

Israel sier at de målrettet angriper Hamas-kontorer og kommandosentre.

– Skulle være trygt

Men Nasser Abu Quta sier at han ikke forstår hvorfor Israel angrep huset hans. Det var ingen krigere i bygningen, sier han.

– Dette skulle være et trygt hus, med barn og kvinner, sier Abu Quta.

Han er fortsatt i sjokk etter angrepet.

– Det var støv overalt. Det var skrik. Det var ingen vegger. Alt var åpent, sier han.

En moske er ødelagt i luftangrepene mot Khan Younis på Gazastripen. Foto: Yousef Masoud / AP / NTB
En moske er ødelagt i luftangrepene mot Khan Younis på Gazastripen. Foto: Yousef Masoud / AP / NTB Vis mer

Israels hær har foreløpig ikke svart på henvendelser om å kommentere historien til Abu Quta.

Hæren sier at den utfører målrettede angrep og ikke angriper sivile. Men de viser til at Hamas-krigere skjuler seg i enklaven, som huser over 2 millioner mennesker.

– Hvil i fred

Menneskerettsgrupper har tidligere anklaget Israel for å ikke ta hensyn til sivile liv i sine angrep mot Gazastripen.

Søndag var Abu Quta i gang med å forberede de mange begravelsene i familien. 14 familiemedlemmer er identifisert blant ofrene. Fire barn er umulig å identifisere og en er ikke funnet.

– Kanskje vi legger dem alle sammen i en grav. Må de få hvile i fred, sier Abu Quta.

Mistet barna

Lørdag våknet Sabreen Abu Daqqa opp på sykehus etter å ha blitt gravd fram fra ruinene av et angrep som rammet Khan Younis. Da fikk hun vite at tre av barna hennes er drept.

– Alt kollapset over oss. Barna mine var rundt meg, sier hun fra sykehuset.

Raketter blir avfyrt fra Gazastripen mot Israel søndag. Foto: Fatima Shbair / AP / NTB
Raketter blir avfyrt fra Gazastripen mot Israel søndag. Foto: Fatima Shbair / AP / NTB Vis mer

Kvinnen forklarer at hun ropte ut etter barna sine, men at hun ikke fikk svar.

FN sier at minst 70.000 palestinere har søkt dekning i skoler de driver på Gazastripen. Det er ventet at langt flere er internt fordrevet i den lille enklaven.

– Sivile må beskyttes til enhver tid, også under kamphandlinger, sier FNs Palestina-kontor i en uttalelse.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer