Døde dyr skyller i land etter skipsbrann

Nesten hundre skilpadder, titalls delfiner og en blåhval er skylt i land – døde og med skader – etter at et konteinerskip brant utenfor Sri Lanka.

Rundt hundre døde skilpadder har drevet i land med skader på skjellet og i kroppsåpninger etter skipsbrannen utenfor Sri Lanka. Foto: Eranga Jayawardena / AP / NTB
Rundt hundre døde skilpadder har drevet i land med skader på skjellet og i kroppsåpninger etter skipsbrannen utenfor Sri Lanka. Foto: Eranga Jayawardena / AP / NTB Vis mer
Publisert

Økologer mener de døde dyrene kan kobles direkte til brannen på skipet X-Press Pearl fra Singapore, som brant i tolv dager. Det gikk bare noen få dager fra brannen startet 20. mai til døde dyr begynte å drive inn mot land.

Skilpaddene har skader på skallene og i strupen. Flere frykter nå en katastrofe for dyrelivet i havet. Fem laboratorier deltar i undersøkelsen av dyreskrottene, i tillegg til at staten gjennomfører egne undersøkelser, sier en ikke navngitt tjenestemann.

– Foreløpig kan vi si at dyrene har dødd av to forskjellige årsaker – den ene er brannskader som skyldes varmeutviklingen, og den andre er kjemikalier, sier Anil Jasinghe i Sri Lankas miljødepartement. Han oppgir ingen konkret dødsårsak, men viser til at analysene fortsatt pågår.

En lastedokument Associated Press har fått innsyn i, viser at det var farlig gods i 81 av de nesten 1.500 konteinerne om bord. Sri Lankas marine tror brannen ble utløst av kjemikalier i lasten. Det meste av stoffene ble ødelagt i brannen, men brennende glassfiber og plastkuler fra lasten har ført til alvorlig forurensning i havet og langs strendene.

Sri Lanka planlegger å kreve erstatning fra eierne av skipet og har lagt inn et foreløpig erstatningskrav på 40 millioner dollar – snaut 350 millioner kroner.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer