Fant død slange

Død pyton tatt i tollen

Tollere har stanset en død pytonslange liggende i væske fordi den ikke hadde papirene i orden. Daglig stanses mer eller mindre eksotiske pakker i posten.

Tollerne på Alnabru ar stoppet en postforsendelse som inneholdt en død kongepyton oppbevart i væske. Foto: Tolletaten / NTB scanpix
Tollerne på Alnabru ar stoppet en postforsendelse som inneholdt en død kongepyton oppbevart i væske. Foto: Tolletaten / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den døde slangen var merket til å være en «pyntegjenstand» opplyser Lars Teigen, leder for Tolldirektoratets virksomhet på de to store postsentralene på Lørenskog i Akershus og Alnabru i Oslo.

– Denne slangen gir et lite inntrykk av hva som kommer inn til Norge via posten, forteller Teigen til NTB.

Den døde kongepytonen er ikke spesielt utryddingstruet, ifølge Store Norske Leksikon, men er på linje med mange andre truede dyrearter oppført på den internasjonale Cites-listen.

Uten dokumenter

– Slangen var sendt fra USA og ble bare deklarert som en pyntegjenstand. Det fulgte ingen dokumenter med forsendelsen, heller ikke hva verdien var. Det skal følge både en eksporttillatelse og en importtillatelse med noe slikt, men det var ikke blitt gjort her og da tas forsendelsen av tollen, sier Teigen.

Nylig ble det også stanset en diger haikjeft som noen hadde kjøpt. Her var dokumentene i orden, men det oppsto tvil om det dreide seg om en fredet art eller ikke.

– Kjeften ble oversendt til Miljødirektoratet som heller ikke greide å fastslå hvilken haiart det var snakk om. Da kom tvilen mottakeren til gode, opplyser Teigen.

Levende insekter

Han kan fortelle om alt annet enn kjedelige dager med å kontrollere alt hva handlelystne nordmenn bestiller over internett.

Mange har ikke satt seg godt nok inn i reglene for kjøp av dyr. Etter at det ble tillatt å ha reptiler som kjæledyr i 2017, hender det også at det kommer levende mat til slike i posten.

– Vi ser jevnlig insekter, store biller og kakerlakker som skal bli levende mat til reptiler. De oppdages gjerne når det er gått hull på pakker og da flys det rundt i terminalene, sier Lars Teigen.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer