DNB: 2023 kan bli et rekordår for grensehandelen

Nordmenn strømmer igjen til Sverige for å handle, viser tall fra DNB. Økte matvarepriser kan føre til at enda flere vil reise over grensa, tror banken.

Flere nordmenn reiser nå over svenskegrensa for å handle. DNB tror at 2023 kan bli et rekordår. Foto: Audun Braastad / NTB
Flere nordmenn reiser nå over svenskegrensa for å handle. DNB tror at 2023 kan bli et rekordår. Foto: Audun Braastad / NTB Vis mer
Publisert

– Det er markant økning i svenskehandelen utover andre kvartal 2022. De siste tallene viser at vi nesten er tilbake på normale nivåer, sier Ine Oftedahl, direktør for datatransformasjon i DNB.

I mars i år handlet nordmenn varer for 710 millioner kroner i Sverige fordelt på 423.000 dagsturer, viser tall NTB har fått fra DNB over nordmenns kortbruk i Sverige.

Dermed er antallet reiser og omsetning på vei tilbake til gamle høyder. I 2019, som var et rekordår for grensehandel, var nordmenn på 527.000 dagsturer i Sverige i mars og brukte totalt 760 millioner kroner.

I mars i år handlet nordmenn varer for 710 millioner kroner i Sverige. Foto: Annika Byrde / NTB
I mars i år handlet nordmenn varer for 710 millioner kroner i Sverige. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer

Samtidig viser tallene for årets fire første måneder at nordmenn hittil i år har vært på 1,2 millioner dagsturer til Sverige. Til sammen ble det handlet varer for drøyt 2 milliarder kroner, som tilsvarer 1.700 kroner per dagstur,

Det er langt høyere enn i fjor da nordmenn fra januar til april dro på 66.000 dagsturer og la igjen 60 millioner kroner.

Legger igjen mer penger per tur

Koronapandemien og strenge innreiserestriksjoner gjorde at grensehandelen stupte i 2020 og i første del av 2021. Det førte til et omsetningshopp for norske dagligvarebutikker og for Vinmonopolet.

DNB er landets største bank med 1,4 millioner privatkunder. Kortbrukstallene er befolkningsvektet og representerer hele Norges befolkning og ikke kun bankens egne kunder.

DNBs kortbrukstall viser at nordmenn i rekordåret 2019, før pandemien brøt ut, handlet for 9,8 milliarder kroner fordelt på 6,8 millioner dagsturer. I 2020 var grensehandelen redusert til 3 milliarder kroner på 1,9 millioner dagsturer, før den i 2021 gikk til 3,1 milliarder kroner på 1,8 millioner turer.

Tallene skiller seg noe fra Statistisk sentralbyrås grensehandelstall, som er basert på telefonintervjuer og ikke faktiske turer og omsetning.

Samtidig viser kortbruken at gjennomsnittsbeløpet per dagstur økte fra 1.400 kroner i 2019 til 1.700 kroner i 2021. Det er en økning på 21,5 prosent.

– 2023 kan bli et rekordår

Den siste tiden har matvareprisene i Norge og ellers i verden steget kraftig. Samtidig har matprodusentene varslet at krigen i Ukraina og økte strømpriser vil føre til at de vil måtte sette opp matprisene enda mer den kommende tiden.

Nå tror Ine Oftedahl at prisstigningen kan gjøre at enda flere nordmenn tar turen over grensa i år og neste år.

– På bakgrunn av inflasjon i matvareprisene, som slår ut i både Norge og Sverige, mener DNB at vi i tiden fremover kan se utslag hvor kunder føler det i større grad lønner seg med en tur over grensen, uten at det nødvendigvis vil være mer å spare. Dette kan føre til et rekordår i grensehandelen i 2023, sier hun.

(©NTB)

TABBE: Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl klarte ikke gjøre annet enn å le av sin egen tabbe før Gullruten 2022. Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer