DNA skal avsløre hvor Columbus kom fra

En av verdens mest kjente sjøfarere, Christofer Columbus, kom trolig fra Genova. Eller var han spanjol? Portugiser? Kanskje polsk? Nå skal DNA gi oss svaret.

Forskere håper DNA fra knokler etter Christofer Columbus, sønnen Hernando og broren Diego skal gi et endelig svar på hvor den berømte og omstridte oppdageren kom fra. Foto: AP / NTB
Forskere håper DNA fra knokler etter Christofer Columbus, sønnen Hernando og broren Diego skal gi et endelig svar på hvor den berømte og omstridte oppdageren kom fra. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

Det er mange som gjør krav på mannen som er verdenskjent – på godt og vondt – for å ha «oppdaget» Amerika i et forsøk på å seile vestover rundt jorden til India.

Riktignok bodde det folk i Amerika før Columbus kom, og vi her i nord vet at Leiv Eiriksson hadde vært på besøk mange hundre år tidligere. Men det er nå engang Columbus' sjøferder som for alvor satte Amerika på europeernes kart og etablerte en varig forbindelse over Atlanteren.

I spansk tjeneste

Lite er kjent om livet hans før han ble berømt – og beryktet – for sine reiser til «den nye verden». Mest sannsynlig kom han fra Genova i dagens Italia. Han seilte vestover på oppdrag fra et spansk kongepar, og nettopp Spania er ett av stedene noen mener han kom fra.

Nabolandet Portugal er også nevnt, mens andre mener han hadde reist et godt stykke allerede da han møtte kong Ferdinand og dronning Isabella. Kroatia og til og med Polen er blant forslagene.

I jakten på sannheten om Columbus kom det et gjennombrudd i 2003, da DNA-tester viste at knokler i en krypt i Sevilla var levningene etter oppdageren. Nå skal DNA forhåpentlig gi oss mer informasjon om ham.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer