Disse taper tusener på ny uføre-ordning

Innrømmer at det rammer lavtlønte.

(upublisert) Opprettet

Svært mange uføre som taper flere tusen kroner på uførereformen, er lavtlønte, innrømmer arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp).

– Vi har fått vår mistanke bekreftet. Dette viser at regjeringen har gjennomført uførereformen på usosialt vis, i strid med Stortingets intensjoner i 2011. Regjeringen burde ha laget en kompensasjonsordning som omfattet alle som taper. Dette betyr at tusenvis av uføre nå opplever at det blir enda vanskeligere å få endene til å møtes. Det er helt uakseptabelt, sier SVs Kirsti Bergstø til VG.

Eriksson leverte før helgen et svar på Bergstøs skriftlige spørsmål om reformen som trådte i kraft 1. januar. I svaret gir Frp-statsråden en oversikt over inntektsnivået til de til sammen 14.260 personene som får redusert nettoinntekt med mer enn 6.000 kroner i året, uten at det blir kompensert av regjeringens treårige overgangsordning.

Oversikten viser ifølge avisen at over 500 uføre som tjener 100.000-200.000 kroner, rammes av inntektskuttet. Det samme gjør over 4.000 med en inntekt mellom 200.000 og 300.000. Totalt rammes over 8.000 personer med inntekt under 400.000 kroner spesielt hardt av reformen.

– Vi er innstilt på å finne løsninger. Vi innførte en overgangsordning som kompenserer for inntektsnedgang etter skatt på over 6.000 kroner. I revidert budsjett foreslår vi at grensen blir 4.000 kroner: Det betyr at 10.000 flere får skattelettelser. Jeg synes det er greit å legge til at i underkant av 200.000 uføre kommer godt ut av reformen, sier Eriksson.

Ap krever konsekvensutredning av reformen. (©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.