Disse smittetiltakene skjerpes

Tiltakene for å stoppe spredningen av coronaviruset blir forlenget til 13. april. Samtidig ber regjeringen folk holde større avstand, både inne og ute.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det betyr at skolene og barnehagene blir stengt til over påske. Det samme gjelder de andre smitteverntiltakene som ble innført 12. mars.

– Tiltakene ser ut til å bremse smitten, men vi trenger mer tid for å se hvilken effekt de har. Regjeringen har fastsatt en strategi for å begrense smittespredningen som innebærer at hver enkelt som er smittet maksimalt skal smitte én annen person. Da vil helsevesenet ha kapasitet til å hjelpe alle som trenger det, sier statsminister Erna Solberg (H).

Hun advarer mot å myke opp for tidlig og viser til at det skal lite til før epidemien blusser opp igjen.

Ber folk holde avstand

Samtidig skjerpes tiltakene for å begrense den fysiske kontakten mellom folk.

I det offentlige rom bør man holde minst én meters avstand til andre, sa helseminister Bent Høie (H) da han presenterte de nye tiltakene på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

Når man er utendørs, bør man heller ikke være mer enn fem personer sammen i gruppe. Dette gjelder ikke folk som er i familie eller bor sammen.

Innendørs bør folk ha minst to meters avstand til hverandre. Heller ikke dette gjelder de som er i familie eller bor sammen.

Følger opp anbefaling

Helsedirektør Bjørn Guldvog sier nordmenn må forberede seg på hele 2020 blir annerledes.

Hans mål er nå å «slå ned» koronaepidemien i Norge. Helsedirektoratet har derfor anbefalt regjeringen å fortsette med de drastiske smitteverntiltakene, som statsministeren har kalt de mest inngripende i fredstid i Norge.

– I dag er målet vårt å slå ned koronaepidemien så langt vi kan, sa Guldvog på en pressebrifing tidligere tirsdag.

Det overordnede målet er at hver person som får koronaviruset i Norge, i gjennomsnitt smitter færre enn én ny person. Da vil smitten over tid gå tilbake.

– Det er et krevende mål å oppnå, men vi kan ikke gi det opp i dag, sa Guldvog.

Oppdaterte scenarioer

Bakteppet er oppdaterte scenarioer fra Folkehelseinstituttet som viser at antall smittede kan øke svært raskt hvis Norge lemper på tiltakene nå.

– De neste ukene blir utfordrende for alle, men hvis vi lykkes, vil vi kunne lette på tiltakene om noen uker og sakte, men sikkert vende tilbake til normalen, sa Guldvog.

Hans håp er at de første justeringene kan komme etter påske.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer