Uriktige saker og feil i media

Disse sakene var bare tull

(KOMMENTAR:) Det er selvsagt bare sprøyt at det er smart å tisse i dusjen for å spare vann.

LER I DUSJEN: Av forslaget til Oslo Kommune om at det liksom skal være vannbesparende å tisse i dusjen. Det stemmer selvsagt ikke. Vannforbruket ditt øker med 133% om du tisser i dusjen heller en å trykke på spyleknappen på toalettet. Foto: Shutterstock NTB scanpix
LER I DUSJEN: Av forslaget til Oslo Kommune om at det liksom skal være vannbesparende å tisse i dusjen. Det stemmer selvsagt ikke. Vannforbruket ditt øker med 133% om du tisser i dusjen heller en å trykke på spyleknappen på toalettet. Foto: Shutterstock NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(SOL.no):

Sak 1: Nei, det hjelper ikke for vannforbruket å tisse i dusjen

Ukas klart mest håpløse sak ble publisert søndag morgen hos NRK Trøndelag. «Norge sløsar enorme mengder vatn - vi kan hjelpe litt med å tisse i dusjen.»

Den første feilen i artikkelen kommer med anslaget. Det står vi har «mykje» vann i Norge, men det kan bli «skummelt» dersom klimaendringene fører til mye tørke.

Altså spol tilbake. Saken handler om at det KAN BLI SKUMMELT DERSOM KLIMAENDRINGENE FØRER TIL MYE TØRKE. Jøjjemeg. Kanalen skriver altså om en ikke-eksisterende tenkt tørke i Norge. Statskanalen nøyer seg ikke med fakta. Her skal vi også designe en egen dystopi.

Pust med magen. Okei. Så hva skal vi gjøre da, i denne dystopien, om det er så lite vann. Da får vi håpe at landet er styrt av folk med mer tallforståelse enn seksjonsleder Frode Hult i Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune, som sier at da kan vi jo bare tisse i dusjen for å spare vann. Det er et fint tiltak sier han og legger til at du kan pusse tennene i dusjen også.

Det er det selvsagt ikke. Det er ikke bare svært udannet. Det er også komplett ulogisk. Kjøp deg en kalkulator, Hult. Som en god tullesak er denne tatt fra andre, nemlig Forskning.no som skrev dette to uker tidligere. Der stammer uttalelsene fra en faktaboks med den uklare kilden «Oslo Kommune».

Her er grunnen til at det er en dårlig ide å tisse i dusjen. Og en sinnssvak idé å anbefale å pusse tenna i dusjen:

Vannforbruket i et vanlig toalett er to til tre liter på liten knapp og fire til seks liter på stor knapp. La oss derfor legge til grunn at du bruker tre liter når du har tisset på toalettet.

En dusj bruker ca 16 liter vann i minuttet. En sparedusj kan bruke så lite som 10 liter vann i minuttet. Om du bruker sparedusj må du kanskje skylle litt mer etter deg, så la oss legge oss på 14 liter vann i minuttet.

Anbefalt tid for å pusse tennene er 120 sekunder, altså to minutter.

Forskerne har i Law of Urination funnet ut at alle pattedyr bruker i gjennomsnitt lik tid på å urinere, uavhengig av dyrets størrelse. Fasiten er 21 sekunder.

Vannforbruket når du tisser i dusjen er altså på 0,35 minutter ganger 14 liter = 4,9 liter. I tillegg må du vel skylle fra deg på noe vis. La oss si det tar to liter å skylle vekk griseriet. Totalt vannforbruk i dusjen blir på syv liter.

Sammenliknet med å tisse i toalettet, som er laget for denslags, som bruker tre liter, bruker du altså fire liter mer om du tisser i dusjen. Vannforbruket øker altså med 133 prosent om du følger kommunens sparetips.

Bare om det hadde vært mulig å tisse på mindre enn fire sekunder, ville dette sparetipset hatt noen effekt.

Hvis du velger å følge tipset om å pusse tenna i dusjen, som er et enda dårligere forslag, øker du vannforbruket ditt med 28 liter vann (minus et glass vann som du trenger for vanlig vannpuss). Det er nok til ti dobesøk.

Sak 2: Nei, det falske bildet kan ikke være verd millioner

Det er ikke noe så deilig som et låvefunn, eller en skatt funnet gjemt i et dødsbo. Det er jo som skapt for Discovery Channel. Men bildet som Dagny Nødset og Even Konsvik kjøpte på loppis, er ingen EKTE Nikolai Astrup. Derimot er det malt av barnebarnet Nikolai Astrup Geelmuyden. Ikke samme person, selv om deler av navnet er likt.

Faksimilie av Firda i 2013
Faksimilie av Firda i 2013 Vis mer

Det kom frem allerede i 2013 at bildet var en kopi. Da sa Geelmuyden dette til lokalavisa Firda:

- Det bildet er det eg som har laga. Det var ei av mine ungdomssynder.

Han sier også at det er derfor bildet heller ikke er signert. Da måtte «Astrup-ekspert» Øystein Loge kaste inn håndkleet:

- Men om Geelmuyden seier at han har målt det, må eg nesten tru på han det. Eg er ganske forskrekka. Men det forklarer at bildet verkar friskt, og mangelen på smuss og skit frå årtiene, seier Loge til Firda i 2013.

Enken til Geelmuyden bekreftet dette på Facebook denne uka:
Men kunstekspert Loge gir seg ikke. Denne uka sa han til Dagbladet:

- Ingenting har fått meg til å endre mening.

Nei, det er klart. Om ingenting får deg til å endre mening, da er det bare å stå på sitt.

Sak 3: Nei, disse bildene viser ikke bomber i Syria

ABC News gikk på en smell denne uka. På søndag lagde de et større innslag som viste hvordan Tyrkia gikk løs på Syria med bomber og skarp ammunisjon i et svært dramatisk klipp.

Problemet var bare at klippet var fra en militær demonstrasjon i 2017 fra Kentucky. Videoen nedenfor viser hvordan klippet er manipulert for å se mer ekte ut, men likevel åpenbart er fra våpenshowet og ikke fra Syria.

ABC News har nå gått ut og beklaget at videoen havnet på «Good Morning America», og har satt i gang intern granskning for å finne ut av hvordan det skjedde.

Sak 4: Nei, det er ikke ulovlig å si at Giske har bedrevet trakassering

Dagens Næringsliv har rapportert at Trond Giske forsøker å stanse aviser og redaksjoner i å omtale hans adferd som seksuell trakassering. Sannheten er at Arbeiderpartiet mener han har brutt partiets interne regelverk mot seksuell trakassering.

Kommentator Nina Mehsen i Morgenbladet rydder opp, sånn at vi slipper:

««Seksuell trakassering» er imidlertid en veletablert faglig og akademisk term, også utenfor den juridiske sfæren. Begrepet viser til en form for seksualisert maktutøvelse. I noen tilfeller vil maktutøvelsen kvalifisere som brudd på interne retningslinjer i en organisasjon eller på en arbeidsplass. (...) Å redusere begrepet til en juridisk størrelse som kun kan anvendes i saker med domfellelse – enten dette er i sivilretten eller strafferetten – vitner om mangel på kunnskap. Både om fenomenet, lovverket og rettssystemet.»

(Artikkelforfatteren er ansvarlig redaktør i SOL.no.)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer