Corona-mysterium:

– Disse menneskene vil overleve og vil fortsatt kunne leve suksessfulle liv. Men livet deres vil bli langt fattigere

Koronapandemien har nå vart i over ett år. Forskere og leger undrer seg fremdeles over hvorfor koronasyke mister lukte- og smakssansen.

Doktor Clair Vandersteen holder en lukttube under nesen til Gabriella Forgione, som har slitt med tap av lukte- og smakssansen siden hun ble koronasyk i november. Foto: John Leicester / AP / NTB
Doktor Clair Vandersteen holder en lukttube under nesen til Gabriella Forgione, som har slitt med tap av lukte- og smakssansen siden hun ble koronasyk i november. Foto: John Leicester / AP / NTB Vis mer
Publisert

– Iblant spør jeg meg selv «lukter jeg vondt?», sier 25 år gamle Gabriella Forgione.

Hun er blant mange som har blitt syk med covid-19 – og også mistet både smaks- og luktesansen sin. Forgione pådro seg sykdommen i november og har fremdeles ikke fått disse sansene tilbake.

Tapet har ført til både psykiske og fysiske belastninger for 25-åringen, som både har slitt med vekttap og dårlig selvtillit.

Hun er på et sykehus i Nice, hvor en lege fører et minikamera langt inn i nesen hennes. Dette er kun det siste i en lang rekke sykehusbesøk for å forsøke å få sansene tilbake igjen.

– Vanligvis bruker jeg parfyme og lignende for å lukte godt. Det plager meg voldsomt å ikke kunne lukte noe, sier hun.

Nedsatt livskvalitet

Å miste lukte- og smakssansen er blant de mest kjente symptomene på covid-19. Fenomenet har forundret forskere og leger over hele verden.

Spesialister sier at det ennå er mye ved sykdommen som fortsatt er ukjent, og stadig gjøres nye oppdagelser. Mens pandemien blir forsøkt bekjempet av vaksiner, sliter mennesker over hele verden med senskader etter covid-19.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer