Disse medikamentene kan gjøre bilkjøringen ulovlig

70.000 førere kan miste retten til å kjøre bil.

NRK melder at Helsedirektoratet vil fjerne 70.000 pillebrukere fra veiene. De ønsker forbud mot bilkjøring om du går på beroligende middel eller behandles for søvnproblemer.
- Det betyr at personer som i dag bruker vanedannende medikamenter i stort omfang ikke kan få dispensasjon til å kjøre, utdyper fylkeslege Jacob Andersen til NRK.

Dette er medisinene

Diazepam (Valium®, Vival®, Stesolid®) brukes til behandling av forbigående søvnproblemer, epilepsianfall og akutt angst. Alprazolam (Xanor®) brukes til behandlig av panikksyndrom og andre angstlidelser. Klonazepam (Rivotril®) brukes i hovedsak til behandlingen av epilepsi. Nitrazepam (Apodorm®, Mogadon®) gis til personer med søvnproblemer. Flunitrazepam (Flunipam®, Rohypnol®) ble lansert som sovemiddel med stor suksess, men markedsføres ikke lenger i Norge.

Populære sovepiller dobler risiko

Forskning.no skriver om risikoen for å havne i en trafikkulykke etter at man har hentet medisinen på apoteket. - De første dagene etter at man har hentet ut resept på sovemedisin er det større risiko for å være i en trafikkulykke, sier lege Ingebjørg Gustavsen til forskning.no. Organisasjonen MA skriver at antallet turer med rus av medikamenter er anslått til circa 77.000 turer per dag. Kilder: Folkehelseinstituttet, Wikipedia