Disse medikamentene kan gjøre bilkjøringen ulovlig

70.000 førere kan miste retten til å kjøre bil.

(upublisert) Opprettet
NRK melder at Helsedirektoratet vil fjerne 70.000 pillebrukere fra veiene. De ønsker forbud mot bilkjøring om du går på beroligende middel eller behandles for søvnproblemer.
- Det betyr at personer som i dag bruker vanedannende medikamenter i stort omfang ikke kan få dispensasjon til å kjøre, utdyper fylkeslege Jacob Andersen til NRK.

Dette er medisinene

Diazepam (Valium®, Vival®, Stesolid®) brukes til behandling av forbigående søvnproblemer, epilepsianfall og akutt angst. Alprazolam (Xanor®) brukes til behandlig av panikksyndrom og andre angstlidelser. Klonazepam (Rivotril®) brukes i hovedsak til behandlingen av epilepsi. Nitrazepam (Apodorm®, Mogadon®) gis til personer med søvnproblemer. Flunitrazepam (Flunipam®, Rohypnol®) ble lansert som sovemiddel med stor suksess, men markedsføres ikke lenger i Norge.

Populære sovepiller dobler risiko

Forskning.no skriver om risikoen for å havne i en trafikkulykke etter at man har hentet medisinen på apoteket. - De første dagene etter at man har hentet ut resept på sovemedisin er det større risiko for å være i en trafikkulykke, sier lege Ingebjørg Gustavsen til forskning.no. Organisasjonen MA skriver at antallet turer med rus av medikamenter er anslått til circa 77.000 turer per dag. Kilder: Folkehelseinstituttet, Wikipedia

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.