Hvilke land er røde

Disse landene kan du reise til nå - uten karantene

Med de nye innreisereglene åpnes det nå for reiser uten karantene. Sjekk hvor du kan dra her.

REISE UTEN KARANTENE: De fleste stedene i Finland kan man nå reise til uten å måtte i karantene da man kommer hjem til Norge. Her fra Hietaniemi beach i Helsinki, Finland. FOTO: NTB/SCANPIX
REISE UTEN KARANTENE: De fleste stedene i Finland kan man nå reise til uten å måtte i karantene da man kommer hjem til Norge. Her fra Hietaniemi beach i Helsinki, Finland. FOTO: NTB/SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den 25. september klokka 16 ble innreiserestriksjoner for EØS/Schengen og lilla land (land utenfor EØS/Schengen som FHI mener har en gunstig smittesituasjon opphevet). Det betyr at EØS-borgere, personer fra andre land som er bosatt i EØS-området og personer som bor i Storbritannia og Sveits, kan komme inn til Norge.

Innreiserestriksjoner vil fortsatt gjelde for personer som kommer fra grå land.

Reisende fra grønne og oransje land og områder slipper innreisekarantene, mens innreisende fra røde, mørkerøde, lilla og grå land må i karantene. Du slipper derimot karantene om du er fullvaksinert eller i løpet av de siste seks månedene har hatt corona. Dette må kunne dokumenteres gjennom et verifiserbart coronasertifikat.

Om du kommer til Norge og må i karantenen skal den gjennomføres i egen bolig eller et annet egnet sted. Den 10 døgns lange karantenetiden kan forkortes ved negativ PCR-test tatt tidligst tre dager etter ankomst. Karantenehotellordningen er fjernet som et krav, men har blitt opprettholdt som et alternativ for dem som ikke har et egnet karantenested.

Grønne land

Med de nye reglene for innreisekarantene gikk regjeringen tilbake til å operere med såkalte røde, gule og grønne områder innenfor Europa. Her er hovedregelen at dersom området er grønt eller gult kan man ved innreise tilbake til Norge slippe karantenen. Per dags dato er ingen land i Europa markert som grønn på FHI sin oversikt.

Gule land

Regelen for de gule områdene er det samme som de grønne, men de gule områdene betyr at det er noe høyere smittetrykk. Det betyr lite for innreisen om området man kommer fra er gult eller grønt da begge disse gir unntak av karantene.

Regler ved ankomst

Uansett om man er unntatt karantene eller karantenehotell er det visse regler man må forholde seg til ved ankomst til Norge. Dersom man ankommer Norge fra et rødt land med karanteneplikt er man pliktig til å oppgi en negativ coronatest ved ankomst. Testen skal være tatt i løpet av 24 timer før ankomst. Det gjelder også norske statsborgere og personer bosatt i Norge. Dersom man kan dokumentere at man i løpet av de siste seks månedene har gjennomgått covid-19 er man unntatt dette kravet.

Hit kan man reise

Selv om ingen områder på FHIs oversikt per dags dato er grønne er det faktisk noen få steder innenfor EØS og Schengen man kan reise til og slippe karantenen. Disse områdene er markert som gule på oversikten deres.
Så om det frister med en reise til Island, Grønland, Finland eller den lille øygruppa Åland er det fult mulig å ta turen uten å måtte sitte i karantene etter hjemreisen. Det er derimot viktig å sjekke de aktuelle områdene og deres regler ved en eventuell reise dit.

Oversikt over røde land

KART OVER RØDE LAND I EUROPA: Kommer du til Norge fra et gult område slipper du karantene, fra et rødt område må du i karantene. FOTO: Skjermdump FHI.no
KART OVER RØDE LAND I EUROPA: Kommer du til Norge fra et gult område slipper du karantene, fra et rødt område må du i karantene. FOTO: Skjermdump FHI.no Vis mer