Hvilke land er røde

Disse landene kan du reise til nå - uten karantene

Med de nye innreisereglene åpnes det nå for reiser uten karantene. Sjekk hvor du kan dra her.

REISE UTEN KARANTENE: De fleste stedene i Finland kan man nå reise til uten å måtte i karantene da man kommer hjem til Norge. Her fra Hietaniemi beach i Helsinki, Finland. FOTO: NTB/SCANPIX
REISE UTEN KARANTENE: De fleste stedene i Finland kan man nå reise til uten å måtte i karantene da man kommer hjem til Norge. Her fra Hietaniemi beach i Helsinki, Finland. FOTO: NTB/SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den 27. mai endret regjeringen reglene for karantene ved innreise til Norge. Det betyr at det er flere steder man kan komme fra hvor man slipper karantenehotell og i noen tilfeller slipper karantene i det hele tatt.

Dersom man kommer fra et land innenfor EØS, Schengen eller UK er reglen nå at man slipper karantenehotell dersom smitten i det gitte landet er under 150 smittede per 100.000 innbygger de siste 14 dagene. Det betyr derimot ikke at man slipper karantenen i seg selv, men at den kan gjennomføres hjemme eller på gitt adresse. Om smittetrykket er høyere enn dette er regelen at man må på karantenehotell til negativt test er fremlagt (inntil tre døgn etter ankomst) også ta resten av karantenen hjemme. Dersom det er særlig høyt smittepress, må man oppholde seg på karantenehotell fram til negativ test tidligst etter sju døgn.

Grønne land

Med de nye reglene for innreisekarantene gikk regjeringen tilbake til å operere med såkalte røde, gule og grønne områder innenfor Europa. Her er hovedregelen at dersom området er grønt eller gult kan man ved innreise tilbake til Norge slippe karantenen. Per dags dato er ingen land i Europa markert som grønn på FHI sin oversikt.

Gule land

Regelen for de gule områdene er det samme som de grønne, men de gule områdene betyr at det er noe høyere smittetrykk. Det betyr lite for innreisen om området man kommer fra er gult eller grønt da begge disse gir unntak av karantene.

Regler ved ankomst

Uansett om man er unntatt karantene eller karantenehotell er det visse regler man må forholde seg til ved ankomst til Norge. Dersom man ankommer Norge fra et rødt land med karanteneplikt er man pliktig til å oppgi en negativ coronatest ved ankomst. Testen skal være tatt i løpet av 24 timer før ankomst. Det gjelder også norske statsborgere og personer bosatt i Norge. Dersom man kan dokumentere at man i løpet av de siste seks månedene har gjennomgått covid-19 er man unntatt dette kravet.

Hit kan man reise

Selv om ingen områder på FHIs oversikt per dags dato er grønne er det faktisk noen få steder innenfor EØS og Schengen man kan reise til og slippe karantenen. Disse områdene er markert som gule på oversikten deres.
Så om det frister med en reise til Island, Grønland, Finland eller den lille øygruppa Åland er det fult mulig å ta turen uten å måtte sitte i karantene etter hjemreisen. Det er derimot viktig å sjekke de aktuelle områdene og deres regler ved en eventuell reise dit.

Oversikt over røde land

KART OVER RØDE LAND I EUROPA: Kommer du til Norge fra et gult område slipper du karantene, fra et rødt område må du i karantene. FOTO: Skjermdump FHI.no
KART OVER RØDE LAND I EUROPA: Kommer du til Norge fra et gult område slipper du karantene, fra et rødt område må du i karantene. FOTO: Skjermdump FHI.no Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer